Google boekt recordomzet, beleggers ontevreden

Geen reacties
Tags: , , , , , , , ,
Posted 29 jan 2015 in nieuws

Google noteert over het vierde kwartaal van 2014 een omzet van 18,1 miljard dollar en een winst 4,8 miljard. Niet eerder investeerde het meer in de bouw van datacentra. Beleggers zijn toch niet blij.

De omzet steeg met vijftien procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013. De nettowinst pluste ook met bijna anderhalf miljard dollar. Niettemin was de netto-omzet 110 miljoen dollar lager dan analisten verwachtten en de winst per aandeel twintig cent lager.

Het aandeel Google stond in de handel nabeurs even bijna drie procent lager.

De omzet opgedeeld naar bron:

  • Eigen sites (reclame): 12,4 miljard dollar (+18%)
  • Derde sites (reclame): 3,7 miljard (+6%)
  • Andere bronnen: 2 miljard (+19%)

Opvallend is dat internetters minder zijn gaan klikken op advertenties die op derde sites worden vertoond. Het aantal kliks op reclames uit het AdSense- en AdMob-programma daalde met elf procent ten opzichte van vorig jaar. Reclamekliks op Googles eigen sites, zoals YouTube, Search en Finance, groeiden in aantal met 25 procent. AdMob is Googles mobiele reclamenetwerk.

De post ‘Andere omzetbronnen’ bestaat onder meer uit inkomsten uit Google Play, abonnementen op Apps en bijvoorbeeld gebruikers die extra opslagruimte bijkopen. Deze post is nu goed voor elf procent van de omzet.

Google blijft fors investeren in de uitbouw van zijn infrastructuur. Daar vallen behalve de aanleg van glasvezelverbindingen naar bedrijven en huizen in Amerika ook de bouw van datacentra onder.

Niet eerder in zijn verleden stak Google zoveel geld in kapitaal als in het afgelopen kwartaal: 3,6 miljard dollar. Dat is zestig procent meer dan vorig jaar en bijna 3,5 keer meer dan eind 2012. Twintig procent van de omzet werd in het vierde kwartaal in nieuw kapitaal geïnvesteerd.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment