Aanbestedingsplatforms naar Europese Rechter voor TenderNed

Geen reacties
Tags:
Posted 27 jan 2015 in nieuws

Vier Nederlandse aanbestedingsplatforms stappen binnenkort samen met platforms uit vijftien landen naar het Europese Gerecht (ECG) in Luxemburg, nu de Europese Commissie hun klacht over onrechtmatige Nederlandse staatssteun aan het platform TenderNed heeft afgewezen.

Volgens de partijen heeft de overheid inmiddels meer dan 50 miljoen euro belastinggeld aan dit ‘gratis’ overheidsplatform, dat op die manier oneerlijk concurreert met marktpartijen.

De zaak in Luxemburg wordt aangespannen door CTM Solution, Aanbestedingskalender, ProjectNed en Negometrix. Omdat overheden in andere landen van de EU eenzelfde platform als TenderNed dreigen op te starten, hebben commerciële platforms uit onder meer Duitsland, Engeland, Spanje, Portugal, Finland, Noorwegen zich aangesloten. Samen zijn ze in meer dan vijftien EU-landen actief.

Bij de EC bepleitte Nederland dat de verschillende door TenderNed aangeboden diensten als de publicatiemodule, inschrijfmodule en e-gids zogeheten ‘diensten van algemeen belang’ zijn. Diensten van algemeen belang zijn bijvoorbeeld ‘onrendabele openbaar vervoersdiensten, sociale verzekeringsdiensten, enzoverder. Diensten van algemeen belang mogen door de overheid worden gesteund zonder dat dit als onrechtmatige staatssteun wordt aangemerkt.

In hun klacht stellen de platforms dat de financiering van TenderNed wel degelijk onrechtmatige, onverenigbare staatssteun vormt. Bovendien verwerft het platform een onterechte machtspositie dankzij de aan TenderNed verleende exclusieve publicatierechten en de actieve promotie door de Nederlandse overheid van alle activiteiten.

De vier Nederlandse platforms dienden hun klacht bijna drie jaar geleden in. In de zomer van 2013 kregen ze al een voorlopige afwijzing, waardoor het recente besluit van de commissie voor hen geen verrassing was.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment