‘Google sluisde 10 miljard euro door Nederland’

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 24 jan 2015 in nieuws

Google heeft in 2013 bijna 10 miljard euro aan royalty’s via Nederland naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Dat blijkt uit de in december 2014 gedeponeerde jaarrekening van de Nederlandse vennootschap Google Netherlands Holdings BV.

Volgens De Telegraaf, die de jaarrekening bestudeerde, was 9 miljard afkomstig van Google Ireland Limited, een Ierse vennootschap die wereldwijd advertenties verkoopt. Dit bedrijf betaalt een vergoeding voor het gebruik van de naam en technologie van Google, aan zijn moederbedrijf.

Die vergoeding stroomt via Nederland naar Google Ireland Holdings op Bermuda. In Bermuda wordt geen vennootschapsbelasting geheven.

Nog eens 767 miljoen komt van een Aziatische Google-vennootschap. Daarover hoeft pas belasting betaald te worden wanneer het geld de VS bereikt. Maar Google heeft 35 miljard dollar offshore staan, onder meer voor overnames.

Het is de vraag of dit soort constructies nog lang stand houdt. Een dezer dagen verscheen een kritisch rapport van de Europese Unie over belastingafspraken tussen Luxemburg en Amazon. Door de belastingafspraken gaat de belastbare winst van Amazon omlaag en hoeft het concern minder af te dragen. Ook overeenkomsten die Ierland heeft met technologiegigant Apple worden onder de loep genomen.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment