Windows 10 komt met Cortana en Spartan

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 21 jan 2015 in nieuws

Microsoft geeft Windows 10 nog niet vrij als een publieke bèta. Windows 10 blijft beschikbaar voor deelnemers aan het Insider programma, overwegend ontwikkelaars.

Een kleine 1,7 miljoen gebruikers hebben tot nu toe Windows 10 uitgeprobeerd en bijgedragen aan verbeteringen.

Windows 10 is het eerste OS van Microsoft dat voor tablets, pc’s en smartphones tegelijk wordt ontwikkeld. Het mail- en kalenderprogramma zal bijvoorbeeld voor alle platforms identiek zijn. Ontwikkelaars hoeven maar één appplicatie voor alle toestellen te schrijven met behulp van universele apps. Ook de nieuwe Office versie wordt voor alle platformen tegelijk ontwikkeld.

Microsoft demonstreerde vanavond onder meer spraakassistent Cortana die standaard onderdeel wordt van de pc. Volgens Microsoft is Cortana voor Windows Phone niet zomaar overgezet naar de pc. Zo kun je Cortana ook een e-mail laten schrijven.

Ook werd de lichtgewicht browser Spartan getoond, waarvan de eigenschappen al waren uitgelekt. Onder meer is het mogelijk om aantekeningen te maken die vervolgens gedeeld kunnen worden. Spartan heeft een leeslijst waarmee ook Pdf-bestanden kunnen worden gelezen. Ook Cortana is geïntegreerd in Spartan.

Cortana en Spartan zijn nog niet beschikbaar in de komende bètaversies van Windows 10, want ‘nog te pril’.

De definitieve versie wordt pas in het najaar verwacht. Gebruikers van Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 8.1 krijgen een jaar de tijd om gratis over te stappen.

(wordt aangevuld)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment