Lendahand: 1+ miljoen aan verstrekte leningen

Geen reacties
Tags:
Posted 20 jan 2015 in nieuws

Crowdfunder Lendahand is over de miljoen euro aan verstrekte leningen gegaan. Ondernemers in de Filipijnen, Columbia en sinds kort ook Ghana profiteren hiervan.

In de opkomende landen waar Lendahand actief is, hebben ondernemers slecht toegang tot betaalbaar krediet. Met het verstrekken van kapitaal via crowdfunding biedt Lendahand hen een kans om te groeien. Het idee is eenvoudig een Nederlandse neemt deel in het mesokrediet en vangt op jaarbasis een rendement van 3 tot 4 procent rente.

Lendahand is actief sinds 2013 en is actief op het terrein waar ook Kiva en Myc4 zich bewegen. Toch is het Nederlandse bedrijf anders dan zijn internationaal bekende concurrenten.

Peter Heijen: “Beide partijen richten zich echter op microkredieten. In die zin zijn wij anders. Kiva is bovendien een stichting, een model waarin we in dit geval iets minder geloven. Myc4 is daarentegen weer een stukje commerciëler dan wij en hier kunnen uitleners ook flinke rentes verdienen. Wij willen dit juist in balans houden en daarom zijn we een sociale onderneming.”

“In Ghana zijn we de eerste. Het MKB-segment is zo on-ontwikkeleld en de vraag naar financiering is zo enorm groot dat we eigenlijk weinig van de concurrentie merken. De partijen die we hebben gesproken hebben allemaal enorme behoefte aan financiering en kunnen die niet of nauwelijks vinden.”

Heijen verkent en bewerkt de markten door zich eerst op een land te oriënteren via partijen als ICCO, FMO of ING Microkrediet. Hij zoekt specifiek naar arme landen met een duidelijk opkomend MKB.

Foto: Wikimedia (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment