Alweer acht jaar geleden: de eerste iPhone

Geen reacties
Tags: , , , , , , , , , , , ,
Posted 12 jan 2015 in nieuws

Apple vond het niet nodig om terug te blikken, maar veel blogs deden het afgelopen dagen wel: alweer acht jaar geleden kondigde Apple zijn eerste iPhone aan, nu veruit het belangrijkste product van het bedrijf. De wereld veranderde voor eens en altijd.

In 2001 was ik (stom toevallig) als enige Nederlandse journalist aanwezig bij de lancering van de iPod, bij Apple in Cupertino. Inmiddels omschreven als een historisch moment, omdat Apple met die iPod en later ook iTunes de muziekindustrie op zijn kop zou zetten.

Maar dat kon Apple destijds ook niet bevroeden. En dus was het een bescheiden gebeuren in het eigen theatertje van Apple, waarbij de toenmalige CEO Steve Jobs na afloop nieuwsgierig vroeg wat wij journalisten van dat product vonden, toen overigens nog een klonkig apparaat met een fysieke draaiwiel. Later zag ik dit evenement nagespeeld terug in de film Jobs, maar dan volkomen opgeblazen.

In 2007 was er weer zo’n moment dat achteraf belangrijker leek dan we destijds konden inschatten. Afgelopen vrijdag was op de kop af acht jaar geleden dat de iPhone werd voorgesteld. Apple deed zijn aankondigingen toen nog aan het begin van het jaar, ten tijde van MacWorld, de Apple-beurs die vaak direct na CES werd gehouden. Op die iPhone moest toen nog een half jaar gewacht worden en in Nederland was hij niet eens te koop.

Yay Yarow van Business Insider blikte een dezer dagen nog eens terug op die eerste iPhone: de internetverbinding was traag (geen 3G), er konden geen apps worden gelanceerd (Jobs noemde apps toen nog widgets), knippen en plakken van tekst in Mail ging nog niet en de camera had twee megapixels en kon geen video opnemen.

Maar alles wat we nu volstrekt normaal vinden, was er voor die tijd ook nog niet: geen aanraakschermen, geen apps, geen maps met satellietbeelden, enzoverder. De concurrentie liep ver achter, Apple stapte op het juiste moment en met het juiste product in de markt.

Opmerkelijk was dat Google topman Eric Schmidt, die toen nog in het bestuur van Apple zat, ook nog op het toneel verscheen, grapjes makend over een nieuw bedrijf dat wat hem betreft AppleGoo zou moeten heten. Van de onderlinge genegenheid was na enkele jaren al niks meer over. In november 2007 werd de eerste Android telefoon (HTC Dream, foto onder) gelanceerd. Daar moet Jobs nog niet echt wakker van hebben gelegen, maar gaandeweg werd Android in zijn ogen een iPhone kloon.

1024px-HTC_Dream_Orange_FR

Android heeft inmiddels de strijd met iPhone gewonnen, louter kijkend naar aantallen verkochte smartphones. Maar de iPhone zelf is een van het succesvolste smartphones ooit. In het boekjaar 2014 verkocht Apple er bijna 40 miljoen exemplaren van.

De grootste criticus van de iPhone was destijds Steve Ballmer van Microsoft. “500 dollar met abonnement, dat is de duurste mobiele telefoon in de wereld’, schamperde hij. Microsoft kocht later Nokia, om het noodlijdende Windows Phone nog een keer een kans te geven.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment