De 2014 GEAR Top 10

Geen reacties
Tags: , , , , , , , , ,
Posted 25 dec 2014 in nieuws

Een goed product bewijst zich vaak pas na enige maanden gebruik. Daarom mist een bespreking, van bijvoorbeeld de nieuwste iPhone, vaak essentiële punten die meestal later pas aan het licht komen. De volgende gadgets hebben zich het afgelopen jaar meer dan bewezen en verdienen een plaatsje in de GEAR top 10.

Afgelopen maand heeft bijna elke tech-website wel een award of toplijstjes met meest innoverende producten en diensten eruit gestampt. Zo keek Time naar de 25 beste uitvindingen van 2014 en voor Metro gaf ik mijn commentaar op de Vijf techtrends van 2015.

Traditioneel krijg ik, samen met ongeveer dertig andere techjournalisten, elk jaar van de website besteproduct.nl een lijst opgestuurd voor de verkiezing van de beste en slechtste producten of merken van afgelopen jaar. Zoals gewoonlijk wordt de top 10 voornamelijk gedomineerd door smartphones, wat me altijd weer doet verbazen. Van alle producten die er dit jaar zijn uitgekomen, is dit dus voorkeur van techschrijvend Nederland.

Daarom doe ik voor Gear het nog maar eens dunnetjes over. Een top 10 van beste techproducten van afgelopen jaar. Een hoogst subjectieve lijst, want de producten hier genoemd heb ik op zijn minst persoonlijk getest of in geval van groot enthousiasme, ook persoonlijk aangeschaft. De plaats in de top 10 is dan ook bepaald door mijn mate van enthousiasme en dagelijks gebruik.

10. Sony PlayStation 4

PS4 Gear top 10

Na acht jaar leek de PlayStation 3 nog steeds te voldoen voor iedere gamer, totdat de opvolger PlayStation 4 hem afgelopen jaar deed verbleken. Vooral in prestaties, wat weer waanzinnig games opleverde. En nu in combinatie met de PlayStation TV lijkt de gamingmarkt maar één serieus platform te kennen. Meer dan ooit ook een centrale box voor al je media met ingebouwde Netflix-, Music Unlimited- en Pathé-apps, maar tegenover de andere twee boxen die ik ernaast heb staan (de Wii U en Xbox One),  zie je ook nog een begrijpelijke gebruikersinterface en goede online-integratie. Enige nadeel is de incompatibiliteit met titels van PlayStation 3.

9. Apple iPad Air 2

Apple iPad Air 2 Gear top 10

Ik heb getwijfeld tussen de Air 2 en de Samsung Note Pro 12.2. Deze laatste is als zakelijke tablet meer geschikt (robuust, zakelijke uitstraling met lederen achterkant, 12-inch scherm) en zal nog terugkomen in een aparte beoordeling. De Air 2 is echt een professionele tablet. Dat hij lichter is dan zijn voorganger, fingerprinttechnologie aan boord heeft en dunner is dan welke tablet dan ook is allemaal mooi meegenomen, maar de Air 2 blinkt uit in snelheid en processorkracht. Niet alleen nu al draaien de meest zware apps als een zonnetje, in de toekomst zullen we steeds meer apps zien die als minimale eis een Air 2 zullen hebben.

8. Nest selflearning Thermostat

nest gear top 10

Een thermostaat zo sexy weten te maken dat het in de winkel in het schap bij de Apple Accessoires staat, is al knap op zich, maar ook nog dezelfde ontwerp- en gebruiksfilosofie meegeven is lovenswaardig. Makkelijk te installeren, makkelijk te bedienen en onderdeel van een ecosysteem dat je huis veiliger maakt. De Nest Thermostaat bespaart geld en voorziet je huiskamer van comfort. In de praktijk werkt het zoals beloofd, maar om hem als beste product van 2014 uit te roepen, gaat me wat te ver. Uiteindelijk is het gewoon een aangepaste thermostaat, die onthoudt wat je steeds instelt en op basis daarvan bepaalt wanneer en met welke temperatuur de CV-ketel moet werken. Dat deze data via een app kan worden benaderd en wordt opgeslagen is meer een vereiste dan een unique selling point.

7. Sony RX10

RX10 gear top 10

Van de tientallen apparaten die hier in en uitgaan, was er dit jaar eentje waar ik tijdens het testen gelijk twee van besteld heb, de Sony RX10. Nu nog kan ik nog steeds niet bevatten hoe Sony zo’n kwalitatief goede camera voor een prijs van duizend euro kan aanbieden, alleen de lens zou los al iets van drieduizend euro moeten kosten. Het enige probleem is dat het voor de professionele fotograaf net niet flexibel genoeg is met zijn vaste lens, en voor de consument weer net iets te groot en te duur voor een point-and-shoot. Ik zeg tegen beiden: daar kom je wel overheen!

6. Epson EH-TW9200W

epson gear top 10

Ik heb dit jaar veel verschillende televisies getest. De letterlijk allerlaatste plasma van Panasonic, die in prijs en in kwaliteit op eenzame hoogte staat. Een gebogen OLED van LG en verschillende 4K Ultra HD TV’s. Geen enkele biedt echter wat een goeie projector als de TW9200W van Epson wel biedt. De kwaliteit is te vergelijken met een bioscoopprojector en door het grote contrastbereik van 600.000:1 en een hoge lichtopbrengst van 2400 lumen, is er zelfs overdag met daglicht nog naar te kijken. Bezwaren tegen het ventilatorlawaai gaan ook niet meer op, de projector is namelijk muisstil. De W in de naam slaat niet op ‘White’, maar op ‘Wireless’. Het beeldsignaal is namelijk draadloos naar de beamer te sturen, dat scheelt weer een lange kabel door de kamer heen.

5. Philips Airfryer XL

philips airfryer xl gear top 10

De Philips Airfryer XL is nou typisch zo’n product wat mij betreft op nummer één als beste had mogen staan op een site als Besteproduct.nl. Het is namelijk, zeker als je kijkt naar de insteek van de site (waar consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten met elkaar worden vergeleken), het meest innovatieve en vooruitstrevende product van afgelopen jaar. Friturend Nederland over laten stappen op een alternatieve manier die tachtig procent minder vet gebruikt dan wat we gewend zijn, is een haast onmogelijke opdracht. Maar Philips maakt haar claims waar en dankzij deze grotere versie van de originele airfryer, lijkt het publiek nu overstag. Airfryer heeft nu een marktaandeel van veertig procent binnen de totale friteusemarkt. Dat is geen gebakken lucht meer.

4. Apple iPhone 6 Plus

iphone6 gear

Ik heb dit jaar echt fantastische telefoons voorbij zien komen die qua specs de iPhone 6 plus ver achter zich laten. Desondanks is dit het apparaat dat ik bij me draag en continu gebruik, zelfs meer nog dan voorheen, want door dat grote scherm blijft de iPad Mini nu vaak in zijn hoesje. Het beeldscherm is echt fenomenaal, 1080p-resolutie en hoge pixeldichtheid, iedereen die hem beetpakt zegt: ‘Da’s toch wel mooi, ja’. In combinatie met de camera met optische beeldstabilisatie maak ik nu foto’s en filmpjes waar ik mijn camera nu soms met een gerust hart voor thuislaat. En die extra oplader die ik bij me had voor de iPhone 5s, die leg ik daarnaast, want het lijkt wel of die 99 procent batterijduur een halve dag op mijn scherm staat ingebrand.

3. KEF X300A Wireless

KEF X300A Wireless

KEF is misschien tussen de Sonos-, Bose- en Ultimate Ears-speakertjes een onbekende, in de Hifiwereld staat het 50-jaar-oude luidsprekermerk bekend om zijn goedklinkende en innovatieve producten. Het is daarom ook zo bewonderenswaardig dat KEF niet zoals andere bekende luidsprekermerken heeft gekozen om een soortgelijk klein draadloos doosje te maken of een Sonos-kloon, maar al haar kennis en nieuwe technieken samen heeft gebracht in een traditioneel luidsprekersysteem, met de voordelen van de draadloze overdracht, de X300A Wireless. Geen losse versterker, receiver of CD-speler meer nodig, maar vanuit een computer of draadloos vanaf een smartphone streamen en toch die geweldige klank ervaren voor een prijs die misschien wel een stuk hoger ligt dan de concurrentie, maar dan ook een ervaring levert die daarbij past.

2. Mitsubishi Outlander PHEV

Outlander PHEV

Misschien nog niet zo erg als bij Vincent Everts, maar ook ik heb het EV-virus flink te pakken. Vorig jaar was ik helemaal weg van de Renault Twizy (ik heb nog steeds spijt dat ik er niet gelijk eentje zakelijk heb aangeschaft), dit jaar de Outlander PHEV, dé lease-auto van 2014, zonder twijfel. Afgezien van alle fiscale voordelen, heeft de Outlander voor mij een ander, letterlijk, groot voordeel: de ruimte. Van alle EV’s die ik heb mogen testen, was het aantal inzittenden of de mee te nemen bagage constant een probleem. Alle voordelen van elektrisch rijden en benzine rijden in één wagen, maar alleen te benutten als je ook daadwerkelijk de auto vaak aan een oplaadpaal hangt. Als dat bij de leaserijders nu ook wat meer doordringt, worden ze automatisch een stuk enthousiaster over deze heerlijke leasebak

1. Google Chromecast

chromecast gear top 10

Vaak samen in één artikel vermeld met de Apple TV, maar beide producten hebben minder overeenkomsten dan je zou denken. De Chromecast is op zich een handige mediastreamer, mits je een smartphone of computer wilt gebruiken om hem aan te sturen. In alle gevallen begin je op deze apparaten met het afspelen van content, bijvoorbeeld op YouTube of Netflix en bij het activeren van Chromecast, wordt hier dezelfde app geopend en neemt Chromecast het verder over.

Overigens is de Chromecast ook prima te gebruiken bij zakelijke presentaties door rechtstreeks vanaf je laptop te streamen. De prijs van 35 euro staat werkelijk niet in verhouding voor het vernuft van deze kleine stick, ideaal voor Google om zo je huiskamer te infiltreren en voor jezelf een mogelijkheid de smart-tv functies van je eigen beeldbuis te omzeilen. Dat Google wel degelijk ‘meekijkt’, bleek uit cijfers die onlangs bekend werden, zo is er in totaal al 650 miljoen keer iets gestreamd naar de Chromecast door haar gebruikers. Ik denk dat het veilig is te concluderen dat dit het allereerste echte hardware-succes is van Google.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment