Vodafone wil online videotheek van Tesco kopen

Geen reacties
Tags: , , , , , , , , , ,
Posted 03 dec 2014 in nieuws

Vodafone wil de verliesgevende videotheek Blinkbox van supermarktketen Tesco overnemen. Daarover worden nu exclusieve onderhandelingen gevoerd.

Deze gesprekken zijn exclusief omdat alle andere gegadigden al zijn afgehaakt. Blinkbox is een online videotheek met actuele speelfilms en tv-series die enkel in Engeland actief is. Het bedrijf heeft 350 man in dienst, goede relaties met licentiehouders maar boekt jaar op jaar verlies. Voor Tesco levert het geen toegevoegde waarde, voor Vodafone mogelijk wel.

De overname zou Vodafone namelijk een online dienst geven die het als marketingmiddel kan inzetten bij zijn activiteiten om actief te worden op de markt van vast internet. Met content kan de telecomprovider zich onderscheiden van de andere partijen op de ‘vaste markt’.

Topman Vittorio Colao wil eigenlijk helemaal niet actief worden op de contentmarkt, omdat het op lange termijn niets wezenlijks bijdraagt aan het bedrijf. Dat liet hij eind vorige maand nog weten op een bijeenkomst van zakenbank Morgan Stanley. Kennelijk voelt hij zich door de markt gedwongen video als actiemiddel op de consumentenmarkt in te zetten.

Het is niet duidelijk hoeveel Vodafone zal bieden voor Blinkbox. Volgens The Telegraph wilde Tesco andere partijen zelfs geld toe geven om de digitale last van de balans te kunnen schrappen.

Vodafone is buiten Engeland al in verscheidene landen actief met vast internet, waaronder ook in Nederland. Het is nog maar de vraag of het de videotheek buiten de Engelse landsgrenzen als contentproduct zal aanbieden. De licentie-overeenkomsten van de films en series in Blinkbox zouden dan land voor land moeten worden onderhandeld in Europa. Dat is een tijdrovend proces waar een specialist als Netflix wel bij gebaat is, maar Vodafone waarschijnlijk niet. De strategische noodzaak en support van het management ontbreekt hier waarschijnlijk voor.

In Nederland, Duitsland en Engeland werkt Vodafone al enige tijd samen met Netflix. Consumenten die een nieuw abonnement afsluiten bij de mobiele aanbieder krijgen een aantal maanden een gratis abonnement op de videodienst. Colao geeft de voorkeur aan deze vorm van crosspromotie boven het hebben van een videotheek. De Engelse markt dwingt hem echter dat principe opzij te zetten.

Foto: Patrick Feller (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment