De Bijenkorf begint pilot met iBeacons in Rotterdam

Geen reacties
Tags: , , , , , , ,
Posted 21 okt 2014 in nieuws

Warenhuis de Bijenkorf installeert in zijn Rotterdamse filiaal honderdveertig bakens rondom de kassa’s om klanten mee te herkennen. Volgend jaar volgen de andere filialen. “We willen onze klanten extra service kunnen bieden als ze daarvoor open staan”, aldus directeur Robert Bohemen.

De iBeacons in het luxe warenhuis aan de Coolsingel maken deel uit van het nieuwe serviceprogramma Privilege Membership. Dat gaat een stap verder dan de klantenkaart die de Bijenkorf al jaren biedt.

Met Privilege Membership probeert het bedrijf zijn klant beter te leren kennen. Wie in Rotterdam bij een kassa komt, is binnen het bereik van een baken. De medewerker zal vragen of de klant lid wil worden van het nieuwe programma. Via het clienteling systeem aan de kassa wordt het e-mailadres van de klant geregistreerd, die zich vervolgens via deBijenkorf.nl of de Bijenkorf app kan aanmelden.

De Bijenkorf-app, waarvan nu een nieuwe versie verschijnt, is de centrale hub binnen de persoonlijke communicatie. De beacon herkent de klant als hij daarvoor toestemming heeft gegeven en bij een vaste of mobiele kassa komt. De app gaat op termijn alle Privilege Members op basis van zijn profielinformatie een persoonlijke homepage geven en de koper kan er ook zijn persoonlijke profiel in beheren.

Marketingdirecteur Bohemen: “We kunnen persoonlijke service en communicatie bieden. Privilege Members kunnen bijvoorbeeld digitaal hun kassabonnen terugvinden. Door het jaar heen houden we honderden events voor onze klanten. Daarvoor kunnen we onze bezoekers nog meer gericht gaan uitnodigen”,

Privilege Members kunnen, op basis van hun profiel, ook uitnodigingen ontvangen voor merkintroducties en productlanceringen.

De iBeacons worden niet gebruikt vanwege de hipheid die er deze dagen omheen hangt. De Bijenkorf wil ze functioneel inzetten. De dertig miljoen klanten die jaarlijks de ‘stenen’ winkels bezoeken, kunnen nu pas persoonlijk benaderd worden als ze met de Bijenkorf Card betalen aan de kassa. De onzichtbare radiobakens vergroten het zicht van de winkel. De klant komt in het vizier van de medewerkers als hij een servicepunt begint te naderen.

“Ieder jaar investeren we tussen de 3,5 en vier miljoen euro in onze systemen om onze multichannel service te verbeteren. Daar valt dit ook onder. We proberen een eenduidig klantbeeld te krijgen, zodat het niet uitmaakt via welk kanaal iemand de Bijenkorf benadert. Telefoon, mail, winkel- of webbezoek, de klant krijgt op basis van zijn persoonlijke profiel via elk kanaal dezelfde service.“

“Met de pilot kunnen we klein beginnen en van de eerste ervaringen leren. In de loop van volgend jaar breiden we uit naar heel Nederland”, aldus Bohemen. Duizenden medewerkers worden getraind in de nieuwe servicepropositie.

Aan de opzet van de proef werkten onder meer SparkOptimus en Emakina mee.

De winkels van de Bijenkorf zien jaarlijks dertig miljoen bezoekers langs de fysieke voordeuren gaan en vijftig miljoen langs de digitale voordeur. Dat zijn ongeveer 3,5 miljoen unieke klanten.

Foto: Michiel Mobach (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment