‘Google lanceert Android L en Nexus toestellen half oktober’

Geen reacties
Tags: , , , , , ,
Posted 26 sep 2014 in nieuws

‘Een Samsung-kloon’, schamperende Google topman Eric Schmidt bij Bloomberg over de nieuwe iPhone 6, maar hij hield zijn mond over wat zijn bedrijf daartegenover gaan stellen. Naar verwachting lanceert Google half oktober niet alleen Android L, maar ook twee nieuwe Nexus toestellen.

Gevraagd naar de iPhone 6 antwoordde Schmidt: ‘Samsung had deze producten een jaar geleden al.’ Aan de andere kant wilde Schmidt wel erkennen dat de concurrentie tussen Apple en Google enorme voordelen heeft voor consumenten omdat beide bedrijven elkaar met mobiele hardware en software op de hielen zitten.

Na Apple, die vandaag de iPhone 6 in de Benelux lanceert, zijn alle ogen nu weer gericht op Google, dat zoals gebruikelijk in het najaar een nieuwe mobiel OS uitbrengt. Android L werd afgelopen zomer al getoond op de ontwikkellaarsconferentie en zal voor een groot aantal toestellen beschikbaar komen. Anders dan Apple kent Google geen D Day. Het nieuwe OS wordt in fasen uitgerold, afhankelijk van de regio en het toestel.

Volgens de jongste geruchten gaat Google rond 15 oktober ook nieuwe eigen toestellen aankondigen, die mogelijk een maand later uitkomen. Naast een 9 inch tablet dat met HTC zou zijn gemaakt, komt er een Nexus 6, een smartphone die qua ontwerp aan de nieuwe Moto X doet denken. Het scherm zou weer iets groter zijn (5,9 inch) dan de Nexus 6 en krijgt een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels (498 ppi). Naast een grotere 3200 mAh-accu heeft het toestel een Snapdragon 805-chip aan boord. De Nexus 6 of X zou 419 euro gaan kosten. Het is niet bekend met welke partner het toestel is ontwikkeld.

Aanvankelijk gingen er geruchten dat Google geen eigen toestellen meer zou willen ontwikkelen. Die hebben tot nu toe als kenmerk dat ze met een schone versie van Android worden geleverd, ‘zoals Google het bedoeld heeft’. Toch verkopen de Nexus toestellen niet heel erg goed, vergeleken met Android smartphones van fabrikanten als Samsung.

Om die reden zou Google, zo wilde althans het verhaal, een nieuw programma
Android Silver opstarten. Daarbij zou Google zelf geen toestellen meer maken, maar mochten partners voor eigen risico Google toestellen maken volgens strenge specificaties. Volgens de laatste berichten is dat programma opgeschort.

Google zwabbert nogal met zijn hardwarestrategie. Toen het bedrijf in 2011 12,5 miljard dollar neertelde voor de mobiele tak van Motorola, was de verwachting dat het eigen Android toestellen zou gaan maken. Tot ieders verbazing verkocht Google Motorola begin dit jaar met fors verlies, voor slechts 2,9 miljard dollar, zij het met behoud van patenten. Daarna kocht Google toch weer een andere hardwarefabrikant Nest.

Google lijkt in elk geval geen Microsoft te willen worden, die de mobiele tak van Nokia kocht om het eigen Windows Phone een boost te geven. Googles Android groeit (fors) ondanks eigen toestellen. Het is dan ook niet te verwachten dat Google met zijn nieuwe toestellen – hoe mooi ook – een deuk in een pakje boter zal slaan. En al helemaal niet met de tablet. Android tablets vinden wereldwijd geen gretige aftrek. Het zal wel niet zo gepland zijn, maar nog geen week later lanceert Apple naar verluidt zijn nieuwe iPads.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment