Essent: Nest deelt geen informatie met ons

Geen reacties
Tags: , , , ,
Posted 08 sep 2014 in nieuws

Essent brengt de online thermostaat Nest later deze maand in Nederland op de markt. Hoewel deze Googledochter veel informatie verzamelt en slim in huis toepast, krijgt het energiebedrijf daar niets van mee.

“Nest Labs deelt geen informatie met Essent. Wij bieden de Nest aan klanten en nieuwe klanten aan in combinatie met een energiecontract”, zegt woordvoerder Ronald Sutmuller in een toelichting op de overeenkomst.

De online thermostaat, ontwikkeld door een oud-designer van Apple en gekocht door Google gekocht voor 3,2 miljard, komt binnenkort naar Europa. Nest maakte zaterdag bekend dat het uitbreidt naar Nederland, België, Frankrijk en Ierland. Naast de thermostaat begint op deze markten dan ook de handel in slimme rookmelders.

Deze apparaatjes werden tot op heden totaal niet als sexy beschouwd en zaten verstopt in de hoekjes van de Nederlandse huishoudens en kantoorruimtes. Spoedig kunnen ze het rock ‘n roll-imago van een iPhone 6 hebben als de nieuwe eigenaar er pronkend over vertelt aan gasten, collega’s en passanten.

De apparatuur die Nest Labs ontwikkeld is allereerst met oog voor detail en esthetiek ontworpen. Daarnaast zijn het voelende en lerende apparaten. De thermostaat leert bijvoorbeeld wanneer zijn huisgenoten komen en gaan en past daar zijn gedrag op aan qua opwarmen en afkoelen. Relevante informatie komt van binnen het huishouden, maar ook van externe meteorologische diensten.

Critici verzetten zich tegen het feit dat Google via dit soort apparatuur steeds meer data uit de persoonlijke levenssferen van consumenten destilleert. Die informatie blijft, zo meldt Essent, binnen Googles bedrijfsmuren. Er worden geen huis- of persoonsgegevens uitgewisseld tussen de bedrijven.

Essent sloot voor Nederland een exclusieve distributiedeal om de Nest alleen te mogen verkopen. Op dezelfde wijze had T-Mobile ooit het alleenrecht om in Nederland de eerste iPhones te mogen verkopen voor Apple.

Foto: Bill Bradford (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment