Al tien procent Nederland op glasvezel

Geen reacties
Tags: , , , , , , ,
Posted 25 aug 2014 in nieuws

Een op de tien huishoudens in Nederland kan downloaden tegen honderden megabits per seconde, in theorie althans. Glasvezelinternet en de kabel groeien ten koste van DSL.

Het aantal huishoudens met glasvezel groeide afgelopen kwartaal met ruim drie procent tot tegen de 700.000. Dat laat een rapport zien uit het continue onderzoek van Telecom Paper naar de breedbandmarkt.

Met glasvezeltechnologie is het mogelijk om erg hoge down- en uploadsnelheden te halen. In theorie staat dat ook veel nieuwe diensten toe, maar in de praktijk willen die nog niet echt doordringen tot de massamarkt.

Uit het onderzoek blijkt dat KPN, inclusief Xs4all en Telfort, Nederlands grootste breedbandprovider is. Dat heeft 39,9 procent van de markt van 6,83 miljoen aansluitingen. Ziggo is de nummer twee met 28 procent en diens beoogde fusiepartner heeft 16 procent marktaandeel.

De breedbandmarkt groeide afgelopen jaar met 1,2 procent tot 517 miljoen euro per maand. Providers verdienen het meeste geld met de gebundelde verkoop van telecomdiensten. Aan een internetabonnement plakken ze het liefst ook een telefoon- en verscheidene tv-abonnementen vast.

Kabel is de dominante breedbandtechnologie. Dat groeide met 1,1 procent tot 3,17 miljoen aansluitingen. DSL-gebruik daalde met 0,9 procent tot 2,98 miljoen aansluitingen.

Foto: e. res (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment