Google AdWords stopt met Exact match

Geen reacties
Tags:
Posted 18 aug 2014 in nieuws

Vanaf eind september stopt Google met de optie om je met AdWords alleen op exacte zoektermen te richten. De nieuwe standaardinstelling voor alle exacte en phrase zoekwoorden wordt ‘close variants’. Sterkgelijkende varianten van zoekwoorden zoals meervoudsvormen, typo’s en spellingvarianten worden hiermee automatisch gematcht aan de zoekterm. Deze optie was sinds 2012 al wel als optie beschikbaar, maar vanaf eind september verplicht.

Binnen Google AdWords kun je op een aantal manieren bepalen bij welke zoekopdracht een advertentie wordt vertoond. In de regel geldt: hoe beter je als adverteerder aangeeft voor welk woord een advertentie moet worden vertoond, des te relevanter (en goedkoper) je kunt adverteren.

Kritiek van marketeers
Exact en Phrase match zijn manieren om exact te definiëren op welke zoekterm een advertentie werd vertoond. Dit heeft voordelen voor de adverteerder omdat je grote controle kunt uitoefenen op zoektermen, advertentieteksten en daarmee relevantie voor de gebruikers van Google. Niet iedereen is dan ook even blij met het uitfaseren van de optie om close variants uit te sluiten. Naast de vrees dat het kostenverhogend gaat werken wordt het door velen gezien als een onnodige beperking van de vrijheid die je hebt als marketeer om je campagne vorm te geven en te optimaliseren.

Maar exacte matching heeft ook een aantal nadelen. Google claimt bijvoorbeeld dat minimaal 7 procent van de zoekopdrachten een spelfout bevatten. Vooral voor samengestelde, langere zoekopdrachten is dit het geval. De oplossing was om uitgebreide lijsten van typo’s, varianten en afkortingen aan te maken om een zo groot mogelijk zoekvolume te bereiken. Dit wordt overbodig met het instellen van close variants als standaard match voor (min of meer) exacte zoekopdrachten.

Wat betekent dit voor je AdWords campagne?
Toevoegen van lange lijsten alternatieve spellingvarianten en typo’s hoeft dus niet meer binnen AdWords. Het algoritme herkent de spellingsvarianten zodat je je onder andere kunt richten op het toevoegen van zoekwoorden waarop je niet gematcht wilt worden, de zogenaamde negatives, om de relevantie en ROI van je campagne te verbeteren. Exact negatives blijven (voorlopig) wel bestaan, door deze op grote schaal toe te voegen kun je de exacte matching alsnog reguleren.

Als je je campagne hebt opgebouwd rondom exact match, dan kun je een lichte groei in het aantal vertoningen verwachten vanwege de bredere matching. Als je overwegend brede zoektermen gebruikt zal dit effect meevallen.

Het AdWords systeem heeft nog steeds een voorkeur voor sleutelwoorden die identiek zijn aan de zoekopdracht dus exacte keywords kunnen nog steeds worden gebruikt. Het verdient aanbeveling om te testen of en wanneer de prestaties verschillen tussen exacte zoektermen zoals verkeerd gespeld worden en ‘close variants’. Zoektermen die toch beter presteren kun je dan alsnog toevoegen aan je campagne.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment