Markt consumenten elektronica groeit weer met 5 procent

Geen reacties
Tags: , , , , ,
Posted 14 aug 2014 in nieuws

De Nederlandse markt voor consumenten elektronica profiteerde van het WK. Voor het eerst sinds tijden was in het tweede kwartaal van 2014 een omzetplus zichtbaar. Vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar is de electronicamarkt met 5 procent gegroeid. Dit blijkt uit een rapportage van GfK Retail Reports.

De Oranje koorts zorgde ervoor dat consumenten gretig in gingen op de verschillende tv promotie campagnes (pdf). De omzet van de tv markt steeg daardoor in deze periode met 18 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Week 24, de aftrap voor de eerste wedstrijd van Nederland, en week 25 noteerden de hoogste verkopen.  In het afgelopen kwartaal zag GfK ok een fikse toename in de verkoop van Ultra HD televisies.

Games
De markt voor games hardware mag de grootste plus in omzet achter haar naam noteren. In omzet is deze markt in het tweede kwartaal gestegen met maar liefst 90 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dit is volgens GfK volledig toe te schrijven aan de nieuwe generatie homeconsoles op de markt. Er zijn in de afgelopen periode circa 26.000 stuks meer homeconsoles verkocht dan vorig jaar. De nieuwe generatie homeconsoles zorgt voor de langverwachte stijging in de markt.

Software laat een minder grote afzetdaling zien dan vorig jaar, maar daalt nog steeds. PC- en portable games zijn de grootste dalers in afzet, console games zit dichter bij de nullijn. In omzet laat console games wel een flinke stijging van 22%
zien. Watch Dogs is het best verkochte home console game geweest en Kirby Triple Deluxe is het beste in het segment portable.

Muziek
De markt voor streaming muziek stijgt volgens GfK boven het fysiek product en downloads uit. De omzetdaling voor het fysieke product is uitgekomen op een -24 pocent in het tweede kwartaal van 2014. Volgens de GfK consumentenstudie Trends in Digital Entertainment blijkt dat een derde van de Nederlanders ondertussen gebruik maakt van een streaming muziekdienst.

Mode
Ook de Nederlandse modemarkt is van de min in de plus gegaan. Het grootste segment binnen de markt, bovenmode, behaalde in het tweede een klein plusje van 0,5 procent in omzet. In vergelijking met de maand mei vorig jaar kwam de totale fashion omzet 6,5 procent hoger uit.

Boeken
De boekenmarkt laat de allergrootste daling zien van 11,5 procent. Hierbij moet wel een kanttekening geplaatst worden dat de winkels die failliet waren gegaan in het eerste kwartaal, ondanks een doorstart nog dicht waren in de eerste weken van het tweede kwartaal. Het aandeel van e-boeken steeg verder in het tweede kwartaal en het percentage en vertegenwoordigt inmiddels 6% van alle verkochte boeken. Opmerkelijk is dat bijna 80 procent van alle verkochte e-boeken binnen het genre fictie valt.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment