‘UPC en KPN traineren aanleg glasvezel Gelderland’

Geen reacties
Tags: , , , ,
Posted 28 jul 2014 in nieuws

UPC en KPN liggen dwars bij de plannen van de Provincie Gelderland om glasvezel in het buitengebied aan te leggen. Dat zegt deputeerde Jan Jacob van Dijk. De provincie doet een beroep op EU gelden, maar heeft de toezegging van deze twee marktpartijen nodig dat zij zelf niet gaan investeren in de aanleg van glasvezel op  bijvoorbeeld bedrijventerreinen. UPC en KPN willen die toezegging niet doen.

Volgens Van Dijk hebben de twee aanbieders mondeling laten weten dat zij de komende jaren geen plannen hebben om glasvezel in het buitengebied aan te leggen. De kosten daarvoor zouden te hoog zijn. ‘Maar als we ze dan vragen om dat zwart op wit te zetten, dan geven ze niet thuis. Dan gaat het om vertrouwelijke bedrijfsgegevens. Door hun gedrag krijgen de bewoners van het buitengebied later de beschikking over breedband.  Het kan toch niet zo zijn dat partijen als UPC en KPN hierdoor de aanleg van glasvezel in het buitengebied blokkeren of op zijn minst gaan vertragen? Waar is hun maatschappelijke verantwoordelijkheid?’

Van Dijk vindt ook het mobiele aanbod van de providers onder de maat. ‘ In Poederooien moeten tuinders bij de vaste telefoon blijven zitten, omdat de mobiele telefoon geen bereik heeft.  Abonnementen met 4G worden afgesloten, terwijl een 2G nog niet eens kan worden geleverd.’

UPC laat Omroep Gelderland weten de gegevens wel te willen verstrekken, maar men wil voorkomen dat deze gegevens bij derden belanden. Volgens Van Dijk wil de gemeente alleen een schriftelijke toezegging, ‘geen bedrijfsgegevens’.

De provincies zijn aangewezen op de EU, omdat de rijksoverheid voorlopig geen financiële steun zal verlenen om de aanleg van breedbandnetwerken te stimuleren, zo liet minister Kamp van Economische Zaken eerder deze maand in een brief aan de Tweede Kamer weten. Maar ook bij de EU is minder geld beschikbaar voor breedbanduitrol in krimp- en buitengebieden. De oorspronkelijke reservering van 9.2 miljard euro voor ondersteuning van Europese digitale projecten en breedbandinfrastructuur is verlaagd tot 1 miljard euro.

 

 

 Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment