Australië klaar met de Double Irish Dutch Sandwich

Geen reacties
Tags: , , , , , ,
Posted 14 jul 2014 in nieuws

Internetbedrijven Google, Twitter en Facebook betalen minder dan 1 procent belasting over miljarden dollars aan advertentiegelden. Dat zegt Rob Heferen van het Australische Ministerie van Financiën, overigens zonder specifieke namen te noemen.

Australië loopt voorop met de kritiek op de belastingontwijking van grote internetbedrijven en spreekt van een Double Irish Dutch Sandwich methode. Nederland speelt daarin ook een rol. Heferen vreest uitholling van het Australische belastingstelsel als deze trucs niet worden aangepakt.

De kritiek heeft al effect gehad. Yahoo hevelt zijn Australische belangen over van Ierland naar Nederland om belastingredenen. Yahoo maakt in Ierland gebruik van een dochter Overture Search Marketing Asia (Osma), die verantwoordelijk is voor inkomsten uit zoekadvertenties in Australië en Zuid-Korea. Het gaat om een brievenbusfirma zonder personeel.

Double Irish Dutch Sandwich werkt als volgt: het Amerikaanse moederbedrijf verkoopt zijn internationale rechten aan een dochter in Ierland die formeel is ingeschreven op belastingparadijzen als Bermuda. Het Ierse bedrijf leent deze rechten onder licentie uit aan een Nederlands bedrijf tegen een bepaalde vergoeding. Het Nederlandse bedrijf sublicenseert de rechten aan een tweede Ierse bedrijf dat advertentiecontracten sluit, bijvoorbeeld met Australische  ondernemingen.

De omzet van het Ierse bedrijf wordt beperkt door de vergoeding die het aan het Nederlandse bedrijf moet betalen, dat sowieso maar weinig vennootschapsbelasting hoeft te betalen. Het andere Ierse bedrijf betaalt niets omdat het op Bermuda is gevestigd.

Heferen erkent dat hij niet precies weet of landen als Australië internetbedrijven kunnen belasten, simpelweg omdat ze geen fysieke goederen als tractoren importeren. Heferen heeft daarom ‘fundamentele vraagtekens bij de wijze daarop in het digitale tijdperk bedrijven geld verdienen en overheden in staat zijn om deze te belasten.”Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment