Tech-investeringen terug op niveau van 2001

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 11 jul 2014 in nieuws

Investeringen in Amerikaanse techbedrijven zijn nog nooit zo hoog geweest. In de VS werd in de eerste helft van dit jaar 12,88 miljard dollar in 974 startups gestoken en bijna de helft betrof tech, volgens CB Insights. Voor het eerst is daarmee het niveau van 2001 bereikt, toen de internetbubbel op zijn hoogtepunt was.

Alleen al in het tweede kwartaal ging 5,64 miljard dollar naar internetbedrijven. Mobiel en telecom kreeg negentien procent. De enige andere grote categorie is gezondheidszorg met 20 procent van alle investeringen. De meeste IPO’s die door durfkapitaal werden geïnvesteerd hebben betrekking of healthtech. De grootste IPO in het tweede kwartaal was GoPro, maker van kleine actiecamera’s. De beurswaarde van Gopro ligt op 3,5 miljard dollar.

Grote investeringen gingen naar onder meer Airbnb, Uberm, Lyft, Pinterest en Automatic. Airbnb kreeg 500 miljoen, Uber zelfs 1,2 miljard. Volgens CB Insights komt het steeds vaker voor dat bedrijven worden gewaardeerd op 1 miljard dollar of meer. De eerste helft van 2014 heeft al meer van deze zogenoemde eenhoorns opgeleverd dan heel 2013, een stijging van 133 procent. In het tweede kwartaal werd zelfs iedere maand 4 miljard geïnvesteerd.

Californië trekt nog steeds de meeste investeringen aan, 8,93 miljard dollar voor 442 bedrijven. New York staat op de tweede plaats, maar de staat Washington (niet te verwarren met de Amerikaanse hoofdstad) en Massachusetts blijken ook populair.

De vraag is overigens of het niveau zo blijft. Diverse analisten, onder wie hedge fondsmanager David Einhorn, waarschuwen al maanden voor een tweede techbubbel. De huidige bubbel is volgens Einhorn een echo van de vorige techbubbel, zij het dat particulieren minder investeren.

 Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment