Hands-On: Nokia Lumia 630

Geen reacties
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted 05 jul 2014 in nieuws

Windows Phone is hard op weg om het derde mobiele OS te worden na iOS (Apple) en Android (Google), ook al zijn het vooral toestellen van Nokia (tegenwoordig: Microsoft) die met dit systeem worden geleverd. Is er reden voor overstappen? Het Emerce testteam probeerde de betaalbare Lumia 630 uit.

Het aantrekkelijke van dit toestel is zijn prijs: je krijgt een volwaardige smartphone voor (momenteel) 135 euro. Met 4,5 inch scherm, waarvan de helderheid zich overigens niet automatisch aanpast, en zonder frontcamera voor Skype (wel meegeleverd) en selfies. Het geluid is hard en blikkerig, maar we hebben slechter gehoord.

Het plastic omhulsel in heldere kleuren voelt goedkoop maar stevig aan, al wordt hij tijdens gebruik soms behoorlijk warm. Toch hoef je je nergens voor te schamen: er zit een SensorCore is om stappen mee te tellen, en de processor Qualcomm Snapdragon MSM8226 is snel genoeg. Van de 5 megapixel camera moet niet veel verwacht worden, maar je kunt er video mee opnemen. Onderschat dit toestel vooral niet: Zijn voorloper Lumia 520 was de best verkochte Windows Phone ooit en deze is technisch alleen maar beter.

Maar waarom zou je eigenlijk een Windows Phone willen kopen? De prijs is zeker een overweging, een Apple krijgt iPhone5C krijg je niet voor minder dan 500 euro. Android toestellen wellicht wel, maar niet van de topmerken.

De kennismaking verliep helaas wat stroef: nadat het WiFi netwerk was herkend, en de browser toch echt naar behoren functioneerde, weigerde het toestel zich aan te melden voor de bekende Microsoft diensten, hetgeen bleek te liggen aan verkeerde datuminstellingen. We kunnen ons niet herinneren ooit zo’n euvel met Apple of Android te hebben meegemaakt (en het helpt dan niet echt als de smartphone maar blijft suggereren dat het aan de internetverbinding ligt). Ook kregen we veel te veel schermen met voorwaarden te zien die we moesten wegdrukken voordat we eindelijk eens aan de slag konden gaan. Dat kan vriendelijker.

Windows Phone 8.1 is wennen voor Apple en Android-overstappers, maar niet voor Windows desktopgebruikers (met Windows 8.1). Het gaat om dezelfde tegeltjesstructuur en dezelfde apps, maar dan op een klein schermpje. Naast het hoofdscherm veeg je door naar een scherm met apps en een scherm met instellingen. Dat is het kort gezegd.

Ook als je geen software installeert, is de 630 redelijk compleet, met Office apps, Nokia’s veelzijdige kaartenapp (voor navigatie en openbaar vervoer), en gratis streamimg radio. Er zit zelfs FM radio ingebouwd, iets dat veel smartphones al niet meer hebben. E-mail diensten als die van Gmail en Yahoo zijn makkelijk te configureren, maar een gezamenlijke inbox ontbreekt.

Het bekende probleem met Windows Phone is het gebrek aan apps. Het valt overigens met onder meer NPO, Google Maps, YouTube, ING Bankieren, Rabo en Teletekst (om er maar enkele te noemen) wel mee. Van Facebook tot Twitter, de basisdiensten zijn beschikbaar, maar je merkt wel dat de spoeling dun is. Voor ontwikkelaars blijft Windows Phone voorlopig een derde keuze.

De beschikbaarheid van apps is maar een tijdelijk probleem. Nu Microsoft volledig eigenaar is geworden van Nokia (Lumia en andere toestellen) mag worden verwacht dat hardware en software in de toekomst nog beter op elkaar worden afgestemd. Android en Apple zal Windows Phone niet snel kloppen, maar aan de onderkant van de markt is dit een serieus alternatief.

De aanstaande Lumia 635 is overigens exact gelijk aan de 630, maar ondersteunt ook 4G en kost ongeveer vier tientjes meer.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment