Verzekeraars lanceren Innovatielab

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 01 jul 2014 in nieuws

Het Verbond van Verzekeraars heeft maandag het Innovatielab gelanceerd, dat een belangrijke aanjaagfunctie krijgt om het innovatieve vermogen van verzekeraars te vergroten. In het lab gaan verzekeraars met een aantal partners uitvinden hoe de sector moet inspelen op technologische en sociale trends, zoals 3D printen en de sharing economie.

Naar schatting wordt in 2025 550 miljard dollar besteed aan 3D printen, rijden er veel zelfsturende auto’s rond en kunnen informatiespecialisten aan de hand van veranderingen in aankoopgedrag precies bepalen of mensen gaan trouwen, scheiden of een kind krijgen.

Verzekeraars willen die toekomst beter kunnen inschatten. Bestaat de ‘traditionele’ autoverzekering over tien jaar nog? Wat betekenen deze trends voor aansprakelijkheid? En wat kunnen en mogen verzekeraars met alle data?

Het lab (pdf) is een onderdeel van het programma VerzekeraarsVersterken, waarmee het Verbond de bedrijfseconomische positie van de sector wil versterken. Partners zijn Microsoft, TNO, het ministerie van Economische Zaken, GfK en KPMG. Zij leveren tot en met 2016 een bijdrage aan het lab, onder andere door regelmatig innovatiesessies te organiseren.

Het lab wordt geen laboratorium achter gesloten deuren waar onduidelijke vloeistoffen staan te pruttelen, maar een dynamisch aanjaagvehikel. Zo organiseert het Verbond vier keer per jaar trendavonden over aansprekende thema’s als Big Data en de impact van technologie op de mens. Daarnaast zijn in samenwerking met de Nyenrode Business Universiteit workshops ontwikkeld om een innovatiecultuur te bevorderen. Verder kunnen verzekeraars binnenkort trends monitoren via het Innovatieoog, een online tool die laat zien hoe snel trends zich voltrekken.

Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond spreekt over innovatieparadox: als het economisch goed gaat, is er geen incentive tot innoveren. ‘Als het slecht gaat, is innovatie juist hard nodig, maar gaat het afwenden van bedreigingen op korte termijn voor. Met het Innovatielab willen we dat doorbreken.’

 Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment