E-commerce goed voor twee miljoen banen in Europa

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 17 jun 2014 in nieuws

De Europese e-commercesector biedt werkgelegenheid aan ruim twee miljoen mensen bij nu zo’n 650.000 webshops. Internethandel op de consumentenmarkt draagt voor 2,2 procent aan het Europees Binnenlands Product.

In absolute getallen is e-commerce in Europa groot. Vorig jaar werd er voor 363 miljard euro aan goederen en diensten verkocht aan de consument via het online kanaal. Dat is 16,3 procent meer dan het jaar ervoor. Wanneer die cijfers echter in het kader van de hele EU28-economie worden geplaatst is het een druppel op een gloeiende plaat.

Iets meer dan twee procent van de handel (16 biljoen euro) vindt zijn oorsprong op internet. Het overgrote merendeel van vraag en aanbod op de consumentenmarkt vindt dus gewoon op straat plaats.

Brancheorganisatie E-commerce Europe, dat vandaag zijn jaarcongres begint in Barcelona, rekent dit voor op basis van een onderzoek van GfK. De online omzetten, zo blijkt ook, zullen verdubbelen tegen eind 2016 en verdrievoudigen in 2020.

Drie landen zijn vandaag de dag goed voor zo’n tweederde van de Europese internethandel: Duitsland (63 miljard euro), Engeland (107 miljard) en Frankrijk (51 miljard). Die getallen laten ook zien hoe het noorden en westen van Europa voorlopen op het zuiden en het oosten. Voor die laatste gebieden wordt wel dubbelcijferige groei verwacht, maar dat is niet verwonderlijk bij de nu nog lage handelscijfers. De zuidelijke landen zijn goed voor elf procent van de e-commerceomzetten, of veertig miljard euro.

De voorzitter van E-commerce Europe, Wijnand Jongen, schat dat de omzetten van zijn online achterban dit jaar groeien tot 425,5 miljard euro. Eind 2016, zo klinkt de gecalculeerde inschatting, ligt dat rond de 625 miljard euro.

Foto: Luis Marina (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment