Chrome laadt plaatjes nog sneller

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 05 jun 2014 in nieuws

Chrome heeft een nieuwe versie van zijn WebP-software in zijn populaire Chrome-browser gebouwd, waardoor afbeeldingen nog sneller laden. Niet onbelangrijk: het scheelt Google alleen al terabytes aan downloads per dag.

WebP (spreek uit: Weppie) is een vrij bestandsformaat voor het opslaan van afbeeldingen. Door beeldcompressie worden afbeeldingen gemiddeld 39 procent kleiner dan wanneer standaard JPEG-compressie wordt gebruikt. Dit gebeurt door twee kenmerken van de bestaande formaten JPEG en PNG te combineren: namelijk lossy compression (gooit data weg) en alpha transparency (wordt nu vooral gebruikt voor het overlappen van afbeeldingen). WebP ondersteunt onder meer animatie (zoals GIF-bestanden), ICC-profielen, XMP-metadata en tiling (betegelen).

Ondanks de aantoonbare voordelen wordt WebP nog maar mondjesmaat gebruikt. Het formaat wordt ondersteund door Google Chrome, Google Chrome Frame, Chromium en de webbrowser van Android 4.0. Maar buiten Opera heeft nog geen browserfabrikant de standaard opgepikt. Mozilla, de organisatie achter Firefox, blijft zich richten op JPEG, al was het maar omdat die voorlopig nog niet is verdwenen. Fans van het nieuwe formaat zijn er wel, Facebook en Netflix bijvoorbeeld. Niet verwonderlijk want die werken met heel veel afbeeldingen.

Kritiek was er in het recente verleden ook: de compressie vergde nogal wat processorcapaciteit. Dat lijkt nu grotendeels opgelost. Dus wellicht laat de doorbraak nu niet lang meer op zich wachten. Volgens Google kan WebP de belangrijkste formaten Animated GIF, PNG (Portable Network Graphics) en JPEG in één keer vervangen. De Chrome Web Store draait inmiddels geheel op WebP-afbeeldingen, en YouTube gaat de standaard binnenkort ook omarmen.

De snellere WebP-versie is voorlopig alleen beschikbaar in de bètaversie van Chrome.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment