ANP wil uitwisselingsafspraken met bloggers

Geen reacties
Tags: , , , , , , ,
Posted 24 apr 2014 in nieuws

Het ANP gaat met onlinepublicaties Follow the Money en The Post Online rond de tafel zitten om uitwisselingsafspraken te maken. Unieke makers en verkopers van nieuws moeten elkaar vinden in een vorm van waarde-uitwisseling, ‘waarbij je elkaars business een beetje rugwind geeft.

Marcel van Lingen, hoofdredacteur van het ANP, vindt dat nieuwsmedia bij overname van kopij elkaar moeten betalen. Het ANP ziet volgens Van Lingen dagelijks diverse vormen van ‘gespecialiseerd jatwerk’ waarbij origineel materiaal wordt witgewassen, omgekat of met een U-bocht toch gepresenteerd alsof het eigen werk is.

Vaak uit puur digitale hoek, maar vaak ook van traditionele media die geen contract met het ANP hebben. ‘Bronvermelding is maar het begin van fatsoen en zakelijk oprecht gedrag, schrijft Van Lingen. ‘Je laat een ander betalen voor aanschaf en onderhoud en je lift gezellig mee.’

Eric Smit van Follow the Money zegt dat er al een eerste gesprek is geweest en een volgend gesprek is ingepland. “Wij staan er niet onwelwillend tegenover omdat media ook onze stukken soms overnemen, soms niet eens met bronvermelding.” Volgens Smit is het niet noodzakelijk dat er een betalingsregeling komt. “We moeten kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.”

The Post Online heeft al een ANP-overeenkomst, zegt hoofdredacteur Bert Brussen tegen Emerce. “Daar betalen we aardig wat geld voor, als er overeenkomsten komen gelden die toch vooral voor overname van onze eigen stukken.”

Bronvermelding alleen is de herintroductie van de aflaat, stelt Van Lingen. Dat kan in sommige gevallen zonder euro’s, als er maar een andere waarde tegenover staat. Exclusiviteit in overname van bronmateriaal in ruil voor gebruik van fotomateriaal is een mogelijkheid.

In een gesprek met BNR Nieuwsradio laat Van Lingen zich negatiever uit over de ‘kleine jatters’, maar hij moet toegeven dat daartegen juridisch weinig te ondernemen is. Overname met bronvermelding is geregeld in het citaatrecht.

Onder het opiniestuk van Van Lingen op VillaMedia staan wisselende reacties die aangeven dat het een lastige discussie gaat worden: ‘De kern van een artikel van journalistiek onderzoek verdient uiteraard bronvermelding. Als je hele delen kopieert dan is al heel gauw sprake van ‘jatten’. Maar als je daarop in eigen bewoordingen gaat beschouwen, interpreteren of opiniëren, heet het dan nog ‘jatten’? Ik denk dat dan sprake is van een eigen stuk, mits naar de kernbron wordt verwezen.’Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment