‘Er blijven zo’n honderd platenzaken over’

Geen reacties
Tags:
Posted 23 apr 2014 in nieuws

Met de teloorgang van Free Record Shop, die nu definitief uit de winkelstraat lijkt te verdwijnen, lijkt het fenomeen platenzaak definitief passé. Of toch niet? Gerard Endenburg is de uitbater van Platenhuis ‘t Oor in Hilversum. Een tweede zaak in Almere is sinds kort verzelfstandigd. “Er blijven zo’n tachtig tot honderd muziekzaken over in Nederland.”

Hij begreep al weinig meer van het beleid van Free Record Shop, zegt Endenburg desgevraagd. “Het leek de laatste tijd wel een Duitse staatswinkel, die voor een deel leeg stond. Het merendeel van het aanbod was onverkoopbaar. Muziek verkopen deden ze steeds minder. In het verleden hebben ze Van Leest gekocht om een concurrent uit de markt te halen. Die bleek dan weer te veel overheersend en alles wat te dicht op een Free Record Shop zat moest weer weg.”

Uit het Amsterdamse straatbeeld zijn roemruchte muziekwinkels Boudisque en Get Records verdwenen, maar Endenburg is stug doorgegaan met zijn platenwinkels. Daar liggen cd’s en elpees op het gebied van pop/rock, metal, hiphop, dance, reggae, wereldmuziek, punk, ska, soul, blues, americana, R&B en sixties nog in klassieke platenbakken. “Voor de liefhebber”, zegt Endenburg. “Dat zijn mensen die geen tijd hebben om de hele dag achter de computer op zoek te gaan naar nieuwe releases en gewoon geadviseerd willen worden.”

Een webwinkel heeft Endenburg wel overwogen, maar “daar heb ik de ruimte niet voor en eerlijk gezegd ook geen zin in. We zetten de nieuwste releases op de site, maar versturen doe ik ze niet. De mensen die dat willen verwijs ik door naar Bol.com. Om ze op de kast te jagen zeg ik dan altijd nadrukkelijk Albert Heijn.”

Endenburg denkt dat de typische sfeer van de platenzaak de aantrekkingskracht vormt. “Het ergste hebben we nu wel gehad. Natuurlijk hebben we het niet makkelijk, CD’s en elpees waren vroeger goedkoper in Nederland dan in Engeland of Duitsland, dat is nu andersom doordat ze daar belastingroutes weten te omzeilen. Maar ik heb nog steeds personeel in dienst en dat geldt voor voor andere onafhankelijke winkels met wie we regelmatig overleg hebben.”

Omzet moet kopen van de verkoop op tweedehandsbeurzen zoals die in de Jaarbeurs in Utrecht, of tijdens de Record Store Day, als allerlei artiesten in de winkels spelen. De cd’s vliegen dan de deur uit. “Natuurlijk wordt mijn publiek ouder, maar ik denk niet dat winkels daardoor gaan verdwijnen. Ik denk dat er tachtig tot honderd zaken overblijven. Er is de laatste tijd weer erg veel vraag naar de elpee. Die kunnen wij goedkoper leveren dan Bol.com omdat die niet door de brievenbus past.”

Endenburg wil de rit dan ook nog zeker uitzitten. “Mijn vrouw vraagt mij wel eens wat ik ga doen als ik 65 ben: plaatjes draaien, zeg ik dan.”

almeremannengroot

Endenburg rechts

 Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment