Google: 19% meer omzet, amper winstgroei

Geen reacties
Tags: , , , , , ,
Posted 16 apr 2014 in nieuws

Google boekt in het eerste kwartaal van 2014 een omzet van 15,4 miljard dollar, een stijging van negentien procent. Het bedrijf investeerde afgelopen acht jaar slechts een keer meer in zijn eigen infrastructuur, dus rust zich toe op aanhoudende toename van gebruik van zijn diensten.

De cijfers die Google zojuist publiceerde laten zien dat de winst echter met een kleine honderd miljoen toenam tot 3,5 miljard dollar. Het bedrijf geeft over een paar uur een toelichting op de cijfers aan de financiële markt waar ook dat onderwerp in aan de orde zal komen.

Het klikvolume op reclames groeide met 26 procent, de gemiddelde prijs per klik daalde met 9 procent.

De omzet is zo opgebouwd:

Reclame bij de zoekresultaten en op sites van derden vormt nog steeds de belangrijkste bron van inkomsten. De post ‘Other’ groeide afgelopen jaar echter met de helft tot 1,6 miljard dollar. Deze is nu goed voor tien procent van het verkooptotaal. Wat daar exact onder valt, wordt niet gedetailleerd. Aangenomen wordt dat het gaat om de verkoop van licenties, abonnementen op zakelijke diensten en inkomsten uit de handel in de Play Store.

In het afgelopen kwartaal investeerde Google voor 2,4 miljard dollar in zaken als datacentra, bijbehorende IT-infrastructuur en gebouwen. Dat soort zaken vormt de infrastructuur voor de Google-organisatie om zijn werkzaamheden te kunnen verrichten. Dat is het dubbele van vorig jaar. Enkel in het vierde kwartaal van 2010 werd (iets) meer in kapitaal geïnvesteerd, maar toen drukte de dure aanschaf van een enorm pand midden in New York City zwaar op deze post.

Google investeert intensief om zijn portfolio uit te breiden. Afgelopen jaar kocht het een aantal van de belangrijkste of grootste wereldspelers op het gebied van robotica en domotica, betreedt het met eigen hardware de tv-wereld en breidt het zijn activiteiten als exploitant van glasvezelinternet in Amerika gestaag uit. In Europa is het merk Google Fiber ook al gedeponeerd bij het merkenbureau.

Analisten lijken het lagere winstcijfer niet te waarderen. De aandelen Google staan in de handel nabeurs op zes procent lager. Dat is een normale fluctuatie op een handelsdag waarin het aandeel daalt.

Foto: jurvetson (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment