Alsnog boete voor chatspammers

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 16 apr 2014 in nieuws

Toezichthouder ACM heeft terecht boetes opgelegd aan twee personen die kwaadaardige software op computers hadden geplaatst. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald.

De personen maakten gebruik van een wormvirus om via het toen nog actieve chatprogramma MSN Messenger ongemerkt kwaadaardige software op computers te plaatsen. De argeloze gebruiker kreeg een link toegestuurd naar de kwaadaardige software via één van de contactpersonen uit zijn MSN-contactenlijst. De gebruiker dacht dat dit een persoonlijke boodschap betrof met een link naar een foto. Zodra hij de link opende, werd advertentie- en verspreidingssoftware op zijn computer geïnstalleerd. De volgende keer dat hij MSN gebruikte, kregen alle contactpersonen uit zijn lijst dezelfde link toegestuurd. Overlast als gevolg van kwaadaardige software is schadelijk voor het vertrouwen van consumenten in elektronische communicatie.

De boete voor de persoon die de financiering had verzorgd en de serverruimte had gehuurd was in beroep al geschrapt. Deze uitspraak is bevestigd in hoger beroep. Omdat de overtreding plaatsvond vóór 1 oktober 2009 kon deze persoon niet als medepleger een boete worden opgelegd. De Algemene wet bestuursrecht biedt deze mogelijkheid nu wel.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment