Galileo navigatiesysteem eind dit jaar in gebruik

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 11 apr 2014 in nieuws

Navigeren is later dit jaar ook mogelijk via het Galileo navigatiesysteem. Dat laat het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium weten. Met vier Galileo satellieten in een baan om de aarde, twee operationele Ground Control Centers en een wereldwijd netwerk van zend- en ontvangststations hebben ruimtevaartorganisatie ESA en haar industriële partners laten zien dat alle systemen naar volle tevredenheid werken.

Men kan zich nu richten op het volledig maken van de Galileo satellietconstellatie, tot er uiteindelijk dertig satellieten hun signalen permanent over de hele aardbol uit zullen zenden. Hoewel het nog enige jaren zal duren voor alle satellieten gelanceerd zijn, zal iedereen naar verwachting vanaf eind dit jaar van de aanwezige signalen gebruik kunnen gaan maken Op dit moment maken alle navigatiesystemen nog gebruik van het Amerikaanse GPS.

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium NLR heeft op verschillende manieren bijgedragen aan de ontwikkeling van Galileo. Zo zijn er testsystemen ontwikkeld voor de validatie van de Galileo- onderdelen die verantwoordelijk zijn voor het goed laten lopen van de uiterst nauwkeurige klokken die op de grond en in de satellieten worden gebruikt. Ook zijn er testsystemen ontwikkeld voor de onderdelen die de berichtenstroom verzorgen die via de navigatiesignalen naar de eindgebruikers loopt. Ook is door het NLR meegewerkt aan de veiligheidsmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat Galileo op een betrouwbare manier de eindgebruikers bedient. In november 2013 is met een laboratoriumvliegtuig van het NLR de eerste positiebepaling met Galileo tijdens een vlucht gerealiseerd.

Tijdens de European Navigation Conference ENC-GNSS2014, volgende week in Rotterdam, zal ESA een aantal presentaties verzorgen over de resultaten van de Galileo In Orbit Validation. Ook de resultaten van de vliegproeven van november 2013 zullen op deze conferentie worden gepresenteerd.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment