Emerce 100: de beste bedrijven in e-business 2014

Geen reacties
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted 10 apr 2014 in nieuws

Vandaag is de negende editie van de Emerce 100 verschenen. In deze speciale jaarlijkse uitgave staat hoe beslissers op het gebied van online marketing, ICT en e-business, de prestaties van leveranciers van diensten rond e-business- en marketingbranche in het afgelopen jaar hebben beoordeeld.

Om een zo goed mogelijk beeld van de markt te kunnen schetsen, hebben we ook dit jaar het imago-onderzoek (uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction) verrijkt met andere relevante marktdata.

Het imago-onderzoek is gedaan op een 10-punts schaal. De uitslag van het imago-onderzoek is gerapporteerd in honderdsten en wordt als volgt afgerond naar sterren: uitkomsten onder ,25 zijn afgerond naar beneden. Uitkomsten vanaf ,25 tot ,74 zijn afgerond op een halve ster. En uitkomsten vanaf ,75 zijn afgerond op een hele ster naar boven. (Zie hier de verantwoording vanuit Motivaction en Emerce.)

Mocht u zichzelf overigens niet terugvinden in een van de lijsten, bedenk dan dat dit allereerst geen algeheel waardeoordeel over uw bedrijf(prestaties) is; er is nu eenmaal een minimale respons per bedrijf – en dus bekendheid – nodig voor opname in de lijst. U moet zich uiteraard wel zorgen maken indien het oordeel van de lezers over uw bedrijf te laag is geweest om in de lijst te worden opgenomen.

De Emerce 100 beperkt zich al lang niet meer tot slechts honderd bedrijven. Dit jaar staat de teller op 220 vermeldingen, verdeeld over 27 toplijsten binnen vier segmenten:

1. Software en IT-dienstverlening

screenshot_03

Van de zes aanbieders behalen EPiServer en Hippo allebei 7 sterren. Eerstgenoemde houdt daarmee zijn hoge notering vast. Hippo weet zich dankzij een goede waardering voor flexibiliteit te verbeteren. De prijs-kwaliteit wordt bij GX Software minder hoog aangeslagen, waardoor de score uitkomt op 5,5 sterren.

Zette WordPress zich vorig jaar vers in het rijtje van de beste drie, dit jaar stijgt het bedrijf daar bovenuit door een halve ster meer te halen dan de andere twee topscoorders, Drupal en Umbraco. Deze hebben nu beide 7 sterren, evenals TYPO3 (vorig jaar nog met een gemiddelde score). WordPress krijgt prima rapportcijfers voor alle criteria. Umbraco doet het vooral goed op betrouwbaarheid, terwijl TYPO3 weer beter scoort op kennis/knowhow en prijs-kwaliteit.

screenshot_04

Een iets kortere lijst dan vorig jaar. De enige die hier 7 sterren behaalt,is BWise, vooral veroorzaakt door positieve beoordelingen op betrouwbaarheid en kennis/know-how. TRUSTe is de enige nieuwkomer en heeft 6,5 sterren. Kaspersky Lab sluit het lijstje met 6 sterren.

 

screenshot_05

In 2014 is de onderverdeling gemaakt in IT-software en -hardware, en System integrator en consultancy. Bij de eerste categorie gaat het gelijk op en behalen alle bedrijven 6,5 sterren; Oracle, Microsoft en Cisco Systems kregen vorig jaar ook al hoge waarderingen. Microsoft doet het iets beter dan de andere IT-bedrijven op het gebied van kennis/know-how, maar wordt als minder flexibel ervaren.

In de tweede groep krijgen Sogeti en IBM zelfs 7 sterren. De scores van Sogeti zijn gelijkmatig verdeeld over kennis/know-how, prijs-kwaliteitverhouding, betrouwbaarheid en flexibiliteit. IBM is opnieuw beter gewaardeerd voor kennis/know-how en betrouwbaarheid, maar minder op de andere twee onderdelen.

screenshot_06

 

 

 

Bij ISP & hosting werd eerder onderscheid gemaakt tussen Datacenter, Hosting, ISP en Divers. Allemaal kleine categorieën die nu één groep vormen. Vanwege hun geïntegreerde dienstverlening zijn hierin nu ook de telecomaanbieders terug te vinden. XS4ALL doet het onverminderd goed met 7,5 sterren, met name dankzij de waardering voor kennis/know-how en betrouwbaarheid. Vodafone is nieuw in dit overzicht, net als Ziggo, T-Mobile en TelfortLeaseweb is het meest flexibel, terwijl Ziggo en KPN juist punten laten liggen op dit onderdeel.

2. Internetbureaus

screenshot_01

Er zijn drie bedrijven die vorig jaar niet voorkwamen in dit overzicht van grote internetbureaus: Emakina, Lukkien en Osudio. Emakina heeft dankzij goede beoordelingen op betrouwbaarheid ook direct de beste papieren: 7,5 sterren. Lukkien staat nu bij de fullservice bureaus en komt van de categorie Online campagne, en is daarom niet helemaal nieuw. Net als Osudio: de nieuwe naam voor Strawberries – vorig jaar bij de middelgrote bureaus – dat is samengegaan met Softlution. Verder in de lijst dezelfde spelers als vorig jaar, in vrijwel dezelfde verdeling. Alleen eFocus is verschoven van een gemiddelde naar een hoge score.
Topscoorder bij de middelgrote bureaus is freshheads: 7,5 sterren. Daarna komen the valley, iPROFS en nieuwkomer Magneds. De overige bedrijven hebben allemaal hun positie weten vast te houden, meestal met 6,5 sterren. Van the valley en Kega wordt de kennis/know-how erg op prijs gesteld, bij Magneds is dat flexibiliteit.

screenshot_02

De kleine internetbureaus scoren lekker met 7 en 6,5 sterren. Zicht Online doet het goed op zowel betrouwbaarheid als flexibiliteit, about:blank krijgt vooral positieve beoordelingen voor flexibiliteit.

screenshot_06

Energize moet dit keer genoegen met een positie onderaan de lijst, terwijl het vorig jaar de lijst nog aanvoerde. Ook Media Republic is gedaald. Bone en NR6 hebben hun middelmatige scores van vorig jaar enorm verbeterd en worden beloond met maar liefst 7,5 sterren. Zeven bedrijven zijn verdwenen tegen één nieuwe naam, Pickle Factory, die met 7 sterren de lijst
binnenstormt.

screenshot_04

De beste in de categorie Specialisten blijft valsplat: 7,5 sterren, waarbij de waardering voor de kennis/know-how vooral opvalt. De overige vier uit het overzicht van vorig jaar zijn vervangen door Click, MediaMonks en MediaCT. MediaMonks komt van de categorie Online campagne, maar is als creative digital productiebedrijf nu als ‘specialist’ aangemerkt.

screenshot_05

Mobile agencies is nu echt een aparte categorie binnen (internet)bureaus en komt in plaats van de categorie Mobile marketing & dienstverlening. Isobar is daardoor nieuw in deze lijst, net als Tam Tam Mobile. De drie toppers in het overzicht (Isobar, mobtzu en
Service2Media) behalen 7 sterren. Eerstgenoemde springt eruit vanwege prijs-kwaliteitverhouding en betrouwbaarheid, mobtzu en IceMobile worden beter gewaardeerd vanwege hun kennis/know-how.

3. Online advertising & marketing

screenshot_08

Minder dan 6 sterren worden hier niet behaald. Vorig jaar was er één lijst, deze keer worden Affiliate & Leads en Result driven marketing & advertising apart bekeken. Daarnaast worden ook de Vergelijkers getoetst. Yonego en Adlantic Online Advertising komen daardoor in de tweede groep. Affilinet en Affiliate4You scoren gemiddeld, de overige krijgen net een halve ster meer.
Result driven: Hier zijn twee keer 7 sterren en vier keer 6 sterren te zien. Adlantic scoorde vorig jaar gemiddeld, maar wordt nu hoog gewaardeerd, vooral voor betrouwbaarheid en kennis/know-how.

screenshot_09

Een nieuwe lijst waarbij Beslist.nl en Vergelijk.nl het hoogst scoren. Eerstgenoemde wordt vooral positief beoordeeld op kennis/know-how en betrouwbaarheid.

screenshot_11

 


Universal Media
, dat vorig jaar tot de middenmoot behoorde, heeft aan waardering gewonnen
en behaalt, net als ZIGT, 7 sterren. Universal Media scoort op kennis/know-how, ZIGT op
betrouwbaarheid. Direct gevolgd door drie mediabureaus met 6,5 sterren. Carat en Initiative doen het daarmee opnieuw gemiddeld, Blue Mango Interactive voegt zich daarbij.

screenshot_12Hier zien we een geringe verschuiving. De top drie is gelijk gebleven, maar OMG en Cendris zijn van plaats verwisseld. Die laatste wordt nu als beste gewaardeerd, vooral vanwege betrouwbaarheid en kennis/know-how.
Bureau: Add to Favorites, vorig jaar nog goed voor een gemiddelde score, doet zijn naam eer aan: het e-mail marketingbureau is nu met 7,5 sterren favoriet in de waardering. Blinker en E-Village – vorig jaar allebei te vinden onder het kopje e-mailserviceprovider – zijn toegevoegd.
Provider/software: Dezelfde bedrijven als vorig jaar staan hier bovenaan. Tripolis haalt goede cijfers voor kennis/knowhow. WebPower wordt als het meest betrouwbaar gewaardeerd. Selligent en MeasureMail halen een ster minder dan de anderen door de slechtere scores op betrouwbaarheid.

screenshot_13

 

 

 

 

Bij de media-exploitanten zijn er de nodige verschuivingen. Telegraaf Media Groep – vorig jaar nog topscoorder – is dit keer hekkensluiter. Bij Reed Business Information gebeurde het tegengestelde: het bedrijf gaat van een lage naar de hoogste score. EBay/MarktplaatsMonsterboard.nl en NRC Media, vorig jaar gemiddelde scoorders, voegen zich daarbij. NRC Media wordt het best beoordeeld op flexibiliteit.

screenshot_14

De stijgende lijn van vorig jaar heeft niet bij alle bedrijven doorgezet. Veel zesjes, twee keer 6,5 sterren, één keer 5,5. Traffic Builders en StormMC staan bovenaan, dankzij goede beoordelingen op respectievelijk prijs-kwaliteit en kennis/know-how. iProspect krijgt de beste cijfers voor zowel flexibiliteit als betrouwbaarheid, maar verliest weer iets op prijs-kwaliteit, waardoor het 6 sterren behaalt.

screenshot_15

De categorie Site statistics & -optimalisatie heet nu Webstatistics & site-optimalisatie. Dat past beter bij de huidige ontwikkelingen. In het overzicht van de bureaus zes keer 7 sterren en drie keer 6,5 sterren. Opmerkelijk is dat de twee laagst genoteerde bureaus van vorig jaar, ClickValue en Conversion Company, nu tot de beste behoren. Andersom is het met Adversitement, die zich bij de gemiddeld presterende bureaus heeft geschaard. Kennis/know-how wordt in Netsociety het best gewaardeerd, betrouwbaarheid in Online Dialogue en Netmarketing, en flexibiliteit in Conversion Company.

screenshot_16

 

Google Analytics heeft opnieuw veruit de hoogste, waardering, prijs-kwaliteit blijft daar onverminderd goed. ComScore, een van de hekkensluiters, is de nieuwe eigenaar van Nedstat. Daarmee blijkt laatstgenoemde iets te zijn teruggevallen in de ranglijsten
ten opzichte van de concurrenten. Adobe is met 6,5 sterren nieuw binnengekomen, mede vanwege een gunstige beoordeling van de kennis/know-how.

screenshot_18

Een nieuwe lijst, waarbij Twitter en YouTube 7 sterren scoren. En YouTube uitblinkt in kennis/
know-how, maar ook goed scoort op prijskwaliteit en betrouwbaarheid. Facebook doet het bovengemiddeld goed op kennis/know-how.

4. Overig

screenshot_19

We zien in de lijst dezelfde accountants als vorig jaar, en ze ontlopen elkaar qua score weer nauwelijks. PwC en Deloitte verwisselen van plek. Kreeg eerstgenoemde vorige keer de beste waarderingen, nu doet Deloitte het op alle fronten net ietsje beter. Met een halve ster extra als resultaat.
Consultants: De getoonde bedrijven zijn vorig jaar al beoordeeld als Businessconsultant, Marketingconsultant óf als E-commerceconsultant. Opvallend meer sterren heeft Paul Postma Marketing Consultancy, die zich met 7,5 sterren aan de top van het nieuwe verzameloverzicht plaatst, mede op grond van positieve beoordelingen voor kennis/know-how. McKinsey komt daar vlak achteraan met 7 sterren. Booz & Company terug van weggeweest. En Jungle Minds, dat een van de betere scoorders was, doet het nu minder dan gemiddeld.

screenshot_20

De opleiders gooien weer hoge ogen: vijf keer 7 sterren, zes keer 6,5 sterren en drie keer 6 sterren. Daarbij zien we dat LECTRIC Groep één plaatsje is teruggevallen, en dat Beeckestijn
Business School, Boertiengroep, Rotterdam School of Management en SRM zich hebben opgetrokken en gelijk scoren aan Nyenrode Business Universiteit. SRM biedt de meeste kennis/know-how, Beeckestijn is de meest betrouwbare, Boertiengroep de meest flexibele opleiding.

screenshot_21

 

Buckeroo en iDEAL leiden de lijst met 7 sterren, op de voet gevolgd door de andere aanbieders. Daarbij wordt eerstgenoemde net iets beter beoordeeld op kennis/know-how dan de rest, iDEAL komt op de andere onderdelen weer beter uit de bus. Adyen was vorig jaar de topper, nu scoort het gemiddeld op alle criteria.

screenshot_23

Opnieuw meer aanbieders in deze lijst, waaronder bpost international, Nic. Oud Direct Mail en Swiss Post. Eerstgenoemde, met meteen 7 sterren, valt op door de scores op betrouwbaarheid, maar wordt niet als erg flexibel ervaren. DHL, UPS Nederland en Netwerk VSP haalden ook allemaal 7 sterren. Docdata en PostNL, vorig jaar nog op een gedeelde eerste plaats met DHL, hebben nu een gemiddeld aantal sterren. Kiala Nederland krijgt dan wel een hogere waardering voor flexibiliteit, maar blijft achter op betrouw- baarheid, waardoor het bedrijf buiten de gemiddelde scoorders valt.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment