Windows-apps maken wordt nu echt makkelijk

Geen reacties
Tags: , , , , ,
Posted 09 apr 2014 in nieuws

Het wordt nog makkelijker om voor Windows en Windows Phone applicaties te ontwerpen, zelfs als je geen enkele programmeerervaring hebt. Microsoft heeft zijn appbouwer App Studio uitgebreid.

Microsoft lanceerde vorig jaar augustus de Windows Phone App Studio Beta, waarmee eenvoudige applicaties voor Windows Phone kunnen worden ontwikkeld. Dat doe je in de browser (bij voorkeur Internet Explorer), waarbij je tekst, webinhoud, beelden en ontwerpen eenvoudig via sleepacties kunt samenvoegen in vooraf gedefinieerde sjablonen. Ook zijn gegevens uit bronnen als YouTube of RSS-feeds te importeren.

Is het ontwerp klaar dan wordt het gecompileerd op een van de servers van Microsoft. Wie dat wil kan de broncode laten opslaan voor verdere verwerking in één van de ontwikkelomgevingen van Microsoft, zoals Visual Studio. Wie zijn app ook meteen ter beschikking wil stellen, moet zich wel registreren bij Microsofts Dev Centre.

Windows Phone App Studio is dus reuze handig om even wat concepten uit te werken en die uit te testen in een echte appomgeving. Nieuw is dat de applicatie is uitgebreid naar het Windows platform. De app zal dus onder Windows Phone en Windows 8.1 draaien, althans in de zogenoemde tegeltjesomgeving (niet in de traditionele desktopmodus).

Dat hangt samen met de introductie van universele apps. In feite wordt de onderliggende code van Windows losgekoppeld van het uiterlijk. Per apparaat kan vervolgens een daartoe geschikte interface worden ontworpen. Universele apps werken ook op de XBox One. De eindgebruiker hoeft dus maar een enkele app te kopen die op alle Windows platforms draait.

Microsoft volgt daarmee een andere route dan Google en Apple, die hun ontwikkelaars verschillende tools aanreiken voor verschillende toepassingen (tablets, smarthones en desktop). Daar valt ook wel wat voor te zeggen, want het is nog maar de vraag of een universele app in alle opzichten voldoet aan de behoeften.

Het ontwerpen van universele apps gebeurt in Visual Studio 2013 Update 2. Je kunt bestaande apps daarin ook migreren naar een universele Windows app. In praktijk betekent dit dat je een nieuwe gebruikersomgeving moet maken, maar verder je oude win32 code kunt blijven gebruiken.

Microsoft hoopt hiermee uiteraard de ontwikkeling van Windows apps te stimuleren. Er staan gecombineerd ruim 400.000 apps in de app-winkels voor Windows 8 en Windows Phone, maar dat is erg weinig vergeleken met iOS en Android.

Meer informatie over Windows Phone App Studio hier. Uitleg over de jongste versie van Visual Studio hier.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment