De nieuwe trend: chatten zonder internet

Geen reacties
Tags: , , , , , , ,
Posted 03 apr 2014 in nieuws

FireChat heet een nieuwe mobiele iOS berichtenapp en die kan iets dat WhatsApp niet kan: tekstberichten versturen zonder internetverbinding. Wordt peer-to-peerchat de nieuwe trend?

Het is de app voor ‘snelle anonieme contacten’ en ideaal voor een feest of voor in de trein of de metro. Aanmelden kan met een schuilnaam, verificatie met mailadres of telefoonnummer is niet nodig. Behalve tekst kunnen ook plaatjes worden uitgewisseld. FireChat doet dan ook een beetje denken aan Chat Roulette en SnapChat, maar dan meer gericht op tekst.

FireChat maakt gebruik van het protocol achter AirDrop, waarmee iOS-gebruikers via WiFi-bestanden zoals foto’s kunnen uitwisselen. Het gaat om het Multipeer Connectivity Framework, dat tot nu toe grotendeels onderbelicht is gebleven. Off-the-grid, noemt ontwikkelaar Open Garden Inc de communicatie via WiFi.

De mobiele app vindt de WiFi verbinding van andere apparaten binnen straal van tien meter en legt dan contact. Dat lukt nu nog niet altijd wegens technische kinderziekten, maar het idee spreekt kennelijk aan: dagelijks wordt de app al zo’n honderdduizend keer gedownload.

Naast een Nearby-functie kent FireChat ook nog Everyone optie. Die werkt wel over het internet, waarbij iedereen elkaar anoniem teksten kan sturen. Overigens is dat wel beperkt tot een bepaald land.

Er is een Androidversie onderweg, waarmee het bereik nog veel groter wordt. Wellicht ook in Nederland, waar de app volgens onderstaand schema nog niet echt is ontdekt. In België wel. Daar staat hij op nummer 2 van de top sociale apps, direct onder Skype.

firechat_chart-100258426-largeLees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment