Twentse bot speurt illegale foto’s op

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 20 mrt 2014 in nieuws

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een systeem ontwikkeld dat ongemerkt illegale foto’s kan opsporen. Internetaanbieders zouden de bot kunnen gebruiken om hun netwerk ‘schoon’ te houden.

De Nederlandse politie gebruikt al enige tijd een standaarddatabase om illegale foto’s, zoals kinderporno, te detecteren op apparatuur die ze in beslag nemen, zoals computers of USB-sticks. Deze database wordt niet online gebruikt om te voorkomen dat hij in verkeerde handen komt.

De standaarddatabase van de politie bevat namelijk geen illegale foto’s, maar kenmerken van deze foto’s in de vorm van getallen (hashwaarden). Door deze hashwaarden te veranderen, zouden illegale foto’s onvindbaar kunnen worden gemaakt.

Met het systeem van de Universiteit Twente zou de database voortaan wel te gebruiken zijn voor het scannen van een omline netwerk. Een ander voordeel is dat de politie alleen kan zien hoeveel illegale foto’s er op het netwerk te vinden zijn; de foto’s zelf worden niet zichtbaar.

Onderzoeker Andreas Peter vergelijkt de oplossing met een soort kluis waar je niet in kunt kijken, maar waar je wel foto’s in kunt doen. De ‘kluis’ scant vervolgens zelf de foto’s, en stuurt vervolgens een vertrouwelijk rapport naar de politie. Mogelijk kan hiermee de privacywetgeving worden omzeild, maar dat moet nog nader onderzocht worden.

De Universiteit Twente is op dit moment in overleg met bedrijven die geïnteresseerd zijn om met het systeem te gaan werken. Binnenkort wordt een wetenschappelijk artikel gepubliceerd over het prototype tijdens ICASSP 2014, een internationale conferentie over signaalbewerking.

Het systeem maakt deel uit van het promotieonderzoek van Christoph Bösch. Hij voerde zijn onderzoek uit bij de vakgroepen ‘Services, Cybersecurity and Safety’ en ‘Databases’ van onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment