Vijf vragen over Bing Rewards

Geen reacties
Tags: , , , , , , , , , ,
Posted 03 feb 2014 in nieuws

Microsoft gaat consumenten voortaan belonen als zij met hun smartphones gebruikmaken van de Bing-zoekmachine. Met het Rewards-systeem, dat op termijn ook in Europa wordt gelanceerd, kunnen loyale gebruikers punten verzamelen die ze bij bedrijven kunnen besteden. Wat kunnen we verwachten?

Wat is Bing Rewards precies?
Bing Rewards bestond al veel langer voor de desktop. Microsoft is al enige tijd verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd met Google. Het marktaandeel in de VS bedraagt zo’n 28 procent. Om gebruikers weg te lokken van Google is een loyaliteitsprogramma opgezet. Via  een mobiele site kunnen consumenten zich opgeven. Aanmelden kan met inloggegevens van Microsoft of Facebook. Gebruikers kunnen vijftien punten vergaren als zij elke dag dertig zoekopdrachten invoeren. Extra punten worden vergeven bij het gebruik van Images, Videos of Maps. Ook met het zoeken in Bing Travel zijn punten te verdienen. Eerst zijn Android en iOS aan de beurt, daarna Windows Phone. In de Benelux is nog geen ondersteuning voor Bing Rewards, maar dat komt wel.

Was Bing Rewards tot nu toe succesvol?
Niet echt. Microsoft is er al sinds 2008 mee bezig. De oorsprong van het beloningsprogramma ligt bij de overname van Jellyfish in 2007. Deze vergelijkende webwinkel hanteerde een cashbackformule. Eerst heette het Live Search Cashback, later SearchPerkins. In 2009 werd de naam veranderd in Bing Cashback. Aanvankelijk waren er louter positieve geluiden. Maar in 2010 werd het programma alweer stopgezet wegens gebrek aan belangstelling. Inmiddels had Microsoft al wel duizenden partners met kortingen die opliepen tot twee en vijftien procent van het aankoopbedrag. Alleen was het genereren van inkomsten destijds niet de belangrijkste overweging: men wilde het gebruik van de zoekmotor Bing stimuleren. Het bezoek aan de site ging overigens in de bewuste periode wel omhoog van acht naar dertien procent, maar dat ging ten koste van Yahoo, die Bing van zoekgegevens voorzag. Per saldo schoot Microsoft dus weinig op.

Waarom zou het nu wel lukken?
Gedragsbeïnvloeding is erg moeilijk, en al helemaal als het zoekmachines betreft, maar met mobiele apps gaat het wat makkelijker. De kunst is wel om gebruikers eerst te verleiden om een mobiele app te installeren. Vooralsnog werkt Bing Rewards niet met een app, maar met een mobiele site die je zoekgedrag in kaart brengt.

Gaat het Microsoft alleen om gedragsbeïnvloeding?
Nee, Microsoft verdient daarnaast natuurlijk ook aan affiliatemarketing. Partners van het huidige programma zijn onder meer Amazon, Starbucks, Fandango en Groupon. Microsoft geeft ook punten weg voor Skype en XBox Live. Via een omzet is dus ook het gebruik van andere diensten te stimuleren.

Heeft rivaal Google ook een beloningsprogramma?
Jawel, maar op een andere manier. Google lanceerde in 2012 zijn Screenwise programma in de vorm van een extensie voor de browser Chrome. Wie bereid is om gegevens te delen met Google krijgt een waardebon van vijf dollar die men bij Amazon kon besteden. Google heeft de gegevens nodig om de producten en diensten te verbeteren. Google heeft ook nog een app genaamd Google Opinion Rewards. Daarmee zijn punten te verdienen door specifieke vragen over persoonlijke voorkeuren te beantwoorden.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment