Google verkoopt Motorola aan Lenovo

Geen reacties
Tags: , , , , ,
Posted 29 jan 2014 in nieuws

Google verkoopt zijn dochter Motorola Mobility aan het Chinese Lenovo, ‘s werelds grootste pc-bedrijf, voor 2,91 miljard dollar. Dat melden diverse Amerikaanse media. De verkoop is inmiddels door Motorola zelf bevestigd.

De volkomen onverwachte verkoop betekent een enorm verlies voor Google, die het bedrijf kocht voor 12,5 miljard dollar. Volgens een bron die TechCrunch sprak wilde Google al langere tijd van Motorola af. Dat was echter niet mogelijk vanwege fiscale redenen.

Google kocht Motorola Mobility in augustus 2011. Door de overname kon Google zich gaan bezighouden met de productie van smartphones en tablets met het Android-systeem. Vooral de octrooien waren interessant, zo liet CEO Larry Page destijds weten. ‘De overname van Motorola zal het patentenportfolio versterken, hierdoor kunnen we ons beter beschermen tegen de aanklachten van Microsoft, Apple en andere bedrijven.’

Google behoudt een deel van die octrooien, zegt Motorola Mobility CEO Dennis Woodside. Lenovo mag die op licentiebasis gebruiken. Zo wordt een deel van het verlies mogelijk alsnog gecompenseerd.

Het bedrijf heeft steeds autonoom gedraaid, maar leed verlies. De omzet daalde elk jaar verder. Over het laatst bekende kwartaal werd 248 miljoen dollar verlies geleden. Er waren hoge verwachtingen van de vorig jaar augustus gelanceerde Moto X, waarvan de prijs sindsdien verder is verlaagd. Google zal morgen zijn kwartaalcijfers publiceren.

Het is de tweede grote aankoop voor het Chinese Lenovo deze maand, want het heeft ook al de serverdivisie van IBM voor 2,3 miljard dollar overgenomen. In 2005 werd al de laptopproductie van IBM ingelijfd voor 1,25 miljard dollar. Lenovo maakte reeds mobiele toestellen voor consumenten, maar het kan nu nog beter de Amerikaanse markt betreden. Lenovo had vorig jaar reeds de Amerikaanse markt willen betreden met smartphones.

Eerder deze week gingen er al geruchten dat Google zijn Nexus-lijn tablets en smartphones volgend jaar zou willen stopzetten. Dat meldde techjournalist Eldar Murtazin. In plaats daarvan zou Google de zogenoemde Play Edition gaan promoten. Toestellen van andere fabrikanten met een kale versie van Android.

Tot nu toe maakte Google samen met partners telkens eigen toestellen onder de naam Nexus. Met name de Nexus 5 smartphone kreeg afgelopen najaar goede kritieken. De toestellen zijn bedoeld als demonstratiemodellen.

Fabrikanten kunnen naar verluidt toestellen met een kale (niet aangepaste) Android versie gaan verkopen via Google Play. De Moto G, Galaxy S4 en HTC One zijn al reeds beschikbaar in een Play Edition-editie.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment