Groei maakt uitgebreidere software noodzakelijk

Geen reacties
Tags: , , , , , , , ,
Posted 10 jan 2014 in nieuws

Nieuwe en bestaande internetverbindingen veel sneller en goedkoper maken, dat is in Jip- en Janneketaal wat Effect Photonics uit Eindhoven doet. Het bedrijf heeft een chip ontwikkeld die op een eenvoudige en energiezuinige manier de internetsnelheid kan upgraden. Omdat het langzaam maar zeker uitgroeit tot een productiebedrijf, voldeed de oude administratieve software niet meer. Via Exact kwam CFO Dennis Maas in contact met Ondernemen in de cloud. “Zowel de financiële administratie als productie, logistiek en CRM brengen we samen in de cloud.”

Effect Photonics is een van de vele spin-offs van de Technische Universiteit Eindhoven. Zoals veel collega-bedrijven uit de regio is het een zeer gespecialiseerde hightech-start-up. Het bedrijf ontwikkelt modules die nieuwe en bestaande internetverbindingen kostenefficiënt tot tien keer sneller moeten maken. Dennis Maas: “Je moet je voorstellen dat we modules maken ter grootte van een smartphone. Die kastjes kunnen in wijkcentrales worden geplaatst (de verdeelpunten die duizenden huishoudens van een glasvezelverbinding voorzien). De oplossing is relatief goedkoop, gemakkelijk te implementeren en verbruikt tot ongeveer 60 procent minder energie dan andere oplossingen. Daarnaast is de investering significant lager.” Bij het bedrijf zijn ongeveer vijftien mensen – al dan niet fulltime – betrokken. Klanten zijn systeembouwers, telecomaanbieders, maar de technologie is bijvoorbeeld ook toepasbaar op datacenters en medische toepassingen.

“Er was op zich niets mis met de software voor boekhouding en administratie die we tot voor kort gebruikten. Alleen groeien we langzaam maar zeker uit tot een productiebedrijf. Ik zocht dan ook naar een specifiek pakket voor productieboekhouding. Zelf had ik al goede ervaringen met Exact.” Het kwam goed uit dat deze fabrikant onlangs een pakket voor productiebedrijven lanceerde. Een cloudoplossing lag voor de hand. “We zijn een internationaal opererend bedrijf. Een aantal van onze mensen werkt in het Verenigd Koninkrijk en we hebben klanten over de hele wereld. Via de cloud is de software overal toegankelijk, zolang je een internetverbinding en een webbrowser hebt. Bovendien is de veiligheid gewaarborgd. Dat is uiteraard extreem belangrijk bij een bedrijf dat innovatieve oplossingen ontwikkelt die nog niet op de markt zijn.”

“Het mooie is dat Exact Online meer is dan alleen een financieel pakket. Het is ook geschikt voor productie, logistiek, relatiebeheer en zelfs deels voor HR. Het is in feite het kleine broertje van producten als SAP of Microsoft Dynamics. Met precies voldoende functionaliteit voor ons bedrijf. ” De CFO roemt de gebruiksvriendelijkheid van Exact Online. “Alle informatie is snel binnen handbereik. Natuurlijk moet je zelf de transacties invoeren, maar daar ontkom je niet aan.” Nu het project nog in het beginstadium verkeert, is Dennis Maas nog de enige gebruiker. “Het kostte wel wat tijd om het pakket helemaal in te richten op ons bedrijf. Een voordeel was dat het voor ons ook weer eens een moment was om onze bedrijfsprocessen helder te krijgen. We verkopen nu weliswaar nog geen duizenden modules per maand, maar we moeten wel de blik op de toekomst richten.”

Er zijn wel enkele aanpassingen nodig om de software helemaal op de activiteiten van Effect Photonics in te richten. “We maken bijvoorbeeld wafers. Dat zijn kleine schijfjes waaruit je chips kunt snijden. Uit één zo’n wafer produceren we soms wel vier verschillende chips voor even veel klanten. Eén productorder aan verschillende eindproducten koppelen, is in de software niet mogelijk. Dat valt wel op een andere manier op te lossen. Bovendien heb ik liever een gestroomlijnd standaard programma dan een dure en ingewikkelde maatwerkoplossing.” Zodra alles naar wens is ingericht, zullen meer mensen binnen het bedrijf met de software moeten leren werken. “Ik zal de collega’s zelf zo veel mogelijk begeleiden. Mocht het nodig zijn, dan gaan we cursussen organiseren, Exact biedt hier ruime mogelijkheden voor. Verder kan ik niet anders zeggen dan dat de helpdesk van Exact meer dan fantastisch is. Heb je een vraag, dan word je in eigenlijk altijd heel snel en adequaat geholpen.”


Dit artikel komt tot stand in samenwerking met KPN&Co, het zakelijk blog waar op een praktische manier inzicht gegeven wordt over hoe de technologie van vandaag ondernemers kan helpen beter te ondernemen. Wil je meer weten over ondernemen in de cloud? Download dan het gratis ebook “Ondernemen in de cloud”.
Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment