De slag om het TV OS is nu echt begonnen

Geen reacties
Tags: , , , ,
Posted 06 jan 2014 in nieuws

Panasonic is de volgende televisiefabrikant die bestaande systeemsoftware adopteert voor zijn toekomstige televisies. Na Philips met Android en LG met WebOS komt het Japanse bedrijf met Firefox OS. Panasonic heeft daartoe een contract met ontwikkelaar Mozilla getekend.

Firefox OS is geheel gebaseerd op HTML5, waardoor geen ingewikkelde aanpassingen voor software nodig zijn. Het OS is ontwikkeld voor goedkopere smartphones, maar FFOS TV wordt een speciale variant. Hoe die er precies uit gaat zien is nog niet bekend. Mozilla en Panasonic gaan de software gezamenlijk ontwikkelen.

Daarmee lijkt er een nieuwe standaardenstrijd uit te breken, waarin Google vooralsnog de grote verliezer is. Met de adoptie van WebOS, Android en Firefox OS is er immers weinig kans dat tv-fabrikanten nog Google TV zullen omarmen, software die Google nou juist speciaal voor televisies heeft ontwikkeld. Mogelijk is de dominante positie van Google-diensten op televisies toch een te groot bezwaar gebleken.

De aankondigingen vandaag zijn opmerkelijk, want het duidt op een volgende fase in de ontwikkeling van televisies. Het lijkt erop dat fabrikanten meer willen aansluiten op bestaande app ecosystemen zoals die van Android. Firefox kondigde vandaag ook een ontwikkelaarsprogramma aan voor Firefox OS voor tablets. Tablets, smartphones en televisies kunnen beter op elkaar worden afgestemd als ze allemaal ongeveer dezelfde taal verstaan.

Het grote vraagteken is Apple. Apple TV gebruikt nu al een variant van iOS, maar die is nog niet toegankelijk voor ontwikkelaars. Het zou zomaar eens kunnen dat daarin dit jaar verandering komt, als Apple zijn langverwachte iTV op de markt brengt.

Dan nog is de strijd onbeslist. Een dominante positie voor Android op televisiegebied is in elk geval nog heel ver weg.

 

 Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment