Waarom Apple zijn software weggeeft

Geen reacties
Tags: , , , ,
Posted 23 okt 2013 in nieuws

Gebruikers van iMacs en MacBooks waren gisteren aangenaam verrast toen Apple bekendmaakte dat de jongste systeemsoftware voor hun computer Mavericks gratis geïnstalleerd kon worden. Apple was al de eerste die de langjarige ontwikkeling van systeemsoftware doorbrak, maar zet nu een nieuwe trend in. De weg terug naar betaalde software lijkt niet meer mogelijk.

Toegegeven: Apple vroeg de laatste jaren al niet veel meer voor zijn systeemsoftware, zij het dat wanneer je bedragen voor al die jaarlijkse updates bij elkaar optelde je ongeveer aan het bedrag kwam dat je eens in de drie jaar voor een nieuwe versie van MacOS X zou betalen. Daar lijkt Apple nu resoluut mee te stoppen.

Ongetwijfeld is het besluit ingegeven door de introductie van Windows 8.1, ook een gratis update voor bestaande gebruikers van Windows. Niet voor niets werd gisteren bij de presentatie van Apple verwezen naar de forse prijs die Windowsgebruikers moeten betalen als ze een losse versie van Windows 8.1 Pro willen aanschaffen. En natuurlijk wil Apple voorkomen dat Mac-gebruikers zelfs maar gaan lonken naar Windows. Maar dat zou wel eens niet de belangrijkste reden kunnen zijn.

Aangezien software de nieuwe hardware is – menig apparaat ontleent zijn meerwaarde aan de programma’s die er op draaien – is het zaak om de concurrentie technisch voor te blijven. En dat lukt beter als alle gebruikers overschakelen naar het nieuwste systeemsoftware.

Apple heeft vaak gewezen op de segmentatie van de Androidmarkt. Er circuleren zoveel verschillende versies van Android op smartphones en tablets dat ontwikkelaars niet meer de volledige groep gebruikers kunnen ondersteunen. Dat zet Android op een achterstand. Om die reden heeft Apple al geen geld meer gevraagd voor nieuwe versies van iOS en zie: gisteren werd bekend dat op 64 procent van de iPhones en iPads al iOS 7 draait, luttele weken nadat dat mobiele OS werd uitgerold.

Hierdoor loopt Apple weliswaar vele miljoenen aan extra inkomsten mis, maar op de lange termijn is de winst vele malen groter. Apple kan sneller vooruit. Daarom is niet te verwachten dat Apple voor de opvolger van Mavericks volgend jaar weer geld zal vragen. En het zal de concurrentie (lees: Microsoft) dwingen om precies hetzelfde te doen.

Apple geeft zijn productiviteitssoftware iWork en creatieve apps iLife overigens nog niet gratis weg, alleen bij de aanschaf van nieuwe Apple hardware.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment