‘’Tweede scherm concurreert niet met televisie’

Geen reacties
Tags: , , , , , ,
Posted 13 sep 2013 in nieuws

Het gebruik van tablets en telefoons kannibaliseert niet op de wijze waarop consumenten televisie kijken. Ook maken ze ander gebruik van apps om te interacteren met televisieprogramma’s, als die mogelijkheid al bestaat.

Dat is een van de conclusies die naar voren komen uit een onderzoek van Deloitte naar de toekomst van tv-kijken. Het adviesbedrijf presenteerde de resultaten gisterenavond tijdens de IBC in Amsterdam, een tv-beurs en -congres.

Het is een gangbare speculatie dat het second screen om aandacht concurreert met de televisie. Dat blijkt niet zo te zijn. De tablet, telefoon of laptop wordt meestal gebruikt tijdens doodse momenten van tv-uitzendingen. Dat zijn voorbeeld de reclameblokken of saaie en onbelangrijke momenten tijdens een uitzending.

“De voor de tv-industrie relevante KPI’s worden amper beïnvloed door het second screen”, stelt het rapport. “Aantal kijkuren, reclamebestedingen en -effecten en winstgevendheid lijken niet onaangeroerd door de komst van het second screen.”

Overigens blijkt niet de tablet, maar de laptop het favoriete tv-maatje op de bank te zijn.

Als de tablet al ergens een impact zou kunnen hebben op het kijkgedrag dan zou dat in Nederland kunnen zijn. Deloitte laat zien dat 42 procent van de Nederlanders een platte computer heeft, het hoogste percentage van Europa.

Een klein deel van deze groep gebruikt zijn mobiele drager wel eens om series of films te kijken. In Nederland is dat veertien procent. Dat is laag, bekeken vanuit Europees perspectief. Internationaal ligt dat percentage iets boven de twintig procent.

Opvallend is ook dat maar weinig kijkers aangeven dat ze interactie zoeken met televisieprogramma’s. Als het al mogelijk is dan doet zes procent van de Nederlanders dat wel eens. Dat ligt niet per se aan de bereidwilligheid van de kijker. Het kan ook aan de opzet van de apps liggen of concurrentie van kletsapplicaties als Twitter.

Foto: Robert Donovan (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment