Marktplaats-oplichters ook actief in kamerverhuur

Geen reacties
Tags: , , , , , , , , ,
Posted 24 aug 2013 in nieuws

Dat vooral Afrikaanse oplichters het gemunt hebben op aanbieders van Marktplaats was al langer bekend. Meestal worden slachtoffers verleid om artikelen te sturen naar een ver Afrikaans land, zonder dat er een betaling tegenover staat. Nu melden zich ook al oplichters voor appartementen die in Nederland te huur worden aangeboden.

Ze stelt zich voor als Morgana Kuchi, 28 jaar oud uit Durban, Zuid-Afrika. Ze is marketingconsultant voor een cosmetisch bedrijf genaamd Micabela. ‘Ik ben een easy going jonge dame die zich gemakkelijk aanpast met de meeste mensen, ik werk voor het grootste deel van de week en ik geniet van quality time doorbrengen met mijn familie en vrienden in het weekend’, luidt de Nederlandse tekst, die duidelijk door de Google-vertaler is gehaald. Ze moet in Nederland zijn voor een onderzoeksproject en haar bedrijf betaalt de rekening.

Ze stuurt ongevraagd een fotootje mee en later ook een kopie van haar paspoort, waarbij Morgana even was vergeten dat ze in januari 1983 is geboren en dus al 30 jaar moet zijn. Het verzoek om een werkgeversverklaring wordt ook ingewilligd, maar die is nogal knullig opgesteld en verstuurd via een gratis Sify-email adres. Morgana wil zo snel mogelijk antwoord, want ze zit om een kamer verlegen.

Bedelbrieven

Menige internetgebruiker is inmiddels wel bekend met de Nigeriaanse bedelbrieven, waarin tegen een forse beloning hulp wordt gevraagd om een verloren erfenis boven tafel te krijgen. Ook worden dagelijks nog honderden internetgebruikers verblijd met de hoofdprijs van een loterij, waarvoor ze zich nooit hebben opgegeven. Die mails leveren tegenwoordig nauwelijks nog iets op, en dus werd jaren geleden al uitgeweken naar advertentiesites, zoals Marktplaats.

Marktplaats waarschuwt al geruime tijd voor malafide (ver)kopers die opereren vanuit het buitenland. Ze zijn actief in de groepen auto’s, auto-onderdelen, computers en software, spelcomputers en games, telecommunicatie, maar ook in huizen en kamers. Meestal bieden ze meteen de hoogste prijs voor spullen die slachtoffers naar een ver land moeten versturen. Sommige Nederlanders zijn op die manier zelfs auto’s kwijtgeraakt, nadat een toegestuurde cheque later ongedekt bleek. Betalingen via Western Union, MoneyGram, cheques of een derde partij die bij de transactie wordt betrokken (bank, transportbedrijf, pakjesdienst, escrowaanbieder) zijn vaak een aanwijzing voor oplichting, zegt Marktplaats.

Maar welk belang hebben de oplichters eigenlijk bij in Nederland verhuurde kamers? Zonder betaling komen ze toch niet binnen en een reisje naar Nederland gaat geld kosten. Marktplaats zegt de oplichtingsvariant niet te kennen, maar blijkbaar gaan de oplichters ervan uit dat de verhuurders vrijgezelle mannen zijn die maar wat graag een mooie huurster in huis willen halen. En al helemaal een type dat  ‘vaak naar clubs gaat om plezier te hebben’.

Alleen is het vermoedelijk niet de bedoeling dat Morgana naar Nederland komt, maar zal ze melden dat al het geld dat haar bedrijf haar heeft gegeven voor de reis is gestolen, en vragen of de vriendelijke verhuurder het bedrag even wil voorschieten. Dergelijke tactieken zijn schering en inslag bij het fenomeen romantische fraude, dat vooral vanuit het voormalige Oostblok wordt beoefend.

Een paar zaken zijn inmiddels wel duidelijk. Morgana blijkt niet in Zuid Afrika te bivakkeren, maar in Tsjechië. Het IP adres van haar mailtjes is van kabelaar UPC aldaar. En het paspoort blijkt na controle, inderdaad, vals.

paspoortLees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment