RTL: Ook Marktplaats ontwijkt belasting

Geen reacties
Tags: , , , ,
Posted 01 aug 2013 in nieuws

Marktplaats boekt veel omzet, maar betaalt weinig belasting. Dat concludeert RTL, die in de jaarverslagen ontdekte dat in Nederland geboekte advertentie-inkomsten rechtstreeks worden doorgesluisd naar Ierland.

In 2005 maakte Marktplaats (toen al onderdeel van eBay) afspraken met de Belastingdienst dat men geld naar het buitenland mocht brengen. Vanuit Ierland kreeg Marktplaats hiervoor een vergoeding terug, lager dan de geboekte advertentie-inkomsten. Marktplaats liet in Nederland zo een kleinere omzet zien dan het met de advertenties boekte. En bij een lagere winst hoeft nu eenmaal minder belasting te worden betaald.

Toen in 2009 de afspraken met de fiscus afliepen, vond Marktplaats weer een andere manier om de winst in Nederland laag te houden. Van de omzet – opgelopen tot 114 miljoen euro – werden hoge kosten ingehouden, met name voor marketing en PR. Experts denken dat Marktplaats de hoge kosten aan het moederbedrijf eBay doorberekent, om zo de winst waarover de Nederlandse fiscus belasting heft alsnog te verlagen. De constructies zijn niet illegaal, maar krijgen de laatste tijd veel kritiek te verduren.

Marktplaats betaalde volgens RTL over de jaren 2009, 2010 en 2011 ruim 6 miljoen euro belasting.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment