Yelp breidt recensies uit met e-commerce

Geen reacties
Tags: , , , , , , ,
Posted 12 jul 2013 in nieuws

Recensiesite Yelp voegt een nieuw fundament aan zijn diensten toe: de mogelijkheid om eten thuisbezorgd te krijgen en restaurants te boeken.

En dat zijn nog maar de eerste nieuwigheden die algemeen directeur Jeremy Stoppelman zijn gebruikers in het vooruitzicht stelt. “In de komende maanden voegen we meer categorieën toe, zoals: yogastudio’s, spa’s, schoonheidssalons en tandartsen.”

Yelp schuift hiermee een stapje op in de keten tussen de consument die zich oriënteert en de klant die de portemonnee trekt. Het gaat niet enkel informatie over gelegenheden bieden, maar ook de mogelijkheid om daar iets te kopen. Van uitgever naar e-commercepartij.

Deze verbreding van bedrijfsmodel is niet uniek. In Nederland zijn Zoover en Vergelijk.nl daar voorbeelden van. Zij boden eerst louter de meta-informatie over producten en diensten. Later voegden ze daar ook de optie aan toe om daadwerkelijk iets te kopen via hun site. Dit soort bemiddelaars krijgen een vergoeding voor het aanbrengen van klandizie.

Yelp biedt de bestelmogelijkheid eerst voor bezorgrestaurants in Amerika. Daarvoor werkt het samen met Delivery.com en Eat24. Voor de restaurantsboekingen sluit het aan op reserveringssysteem Open Table.

De recensiesite is net van start gegaan in Tjsechië.

In het eerste kwartaal van 2013 noteerde Yelp 102 miljoen unieke bezoekers aan zijn landensites. Dat was een toename van 43 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het bedrijf verwacht voor dit jaar een omzet van tussen de 216 en 218 miljoen dollar. Dat zijn overwegend inkomsten uit reclame en abonnementen waarbij locatie-eigenaren die reclameruimte wegkopen uit hun profielpagina.

Het is Yelp er veel aan gelegen om zijn bedrijfsmodel constant te vernieuwen en uit te breiden. Het voelt de hete adem van Google in zijn nek. Dat breidt Maps uit steeds meer met sociale componenten zoals recensies.

Gisterenavond begon de uitrol van de nieuwe versie van Google Maps Mobiel voor Android en iOS.

Foto: Dennis Wong (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment