‘Komst Netflix begin van video-oorlog’

Geen reacties
Tags: , , , , ,
Posted 21 jun 2013 in nieuws

De komst van Netflix naar Nederland wordt het begin van een online video-oorlog. Dat voorspelde Stef van der Ziel van Jet-Stream gisteren op het Mediapark Jaarcongres in Hilversum. “Netflix is nog maar het begin, en minder gevaarlijk dan Google. Want die gaat achter jullie advertentiegeld aan.”

Van der Ziel waarschuwde gisteren voor een Amerikaanse video-oorlog op Nederlands grondgebied. Naast Netflix zullen Amazon en Google met YouTube de markt betreden. Apple en het relatief kleine Hulu zullen mogelijk snel volgen. “Het is vreemd dat we daar als Nederlanders zelf niks tegenover zetten. Ik faciliteer met mijn bedrijf al vijftien jaar lang streaming video, maar wel voor grote internationale spelers. Nederlanders nemen te snel genoegen met bescheiden posities.”

Volgens Van der Ziel zit het gevaar nog niet eens zozeer in de komst van Netflix. “Die hanteren een abonnementsmodel. Google daarentegen een advertentiemodel. Dat gaan jullie echt merken.”

Ook Eric Anderson, de CEO van Premiere Digital Services (PDS) en een van de architecten van Apple iTunes, ondersteunde gisteren op de jaarcongres de visie van Van der Ziel. “Amerikaanse videoplatforms proberen met zoveel mogelijk aanbod zo snel mogelijk markten te veroveren,” vertelde hij in een gesprek met Emerce.

Dat Apple nog geen streaming video aanbiedt heeft volgens Anderson verschillende redenen. “Technisch kun je downloads met een regel code geschikt maken voor streaming. Apple kan dus morgen streaming aanbieden. Maar streaming is een wankel businessmodel. Dat weten ze bij Netflix maar al te goed. Hun tarieven zijn erg laag. Toch moeten ze blijven investeren in steeds maar nieuwe content, terwijl je het oude materiaal niet kunt laten vallen. De enige manier om dat de bekostigen is om het aantal gebruikers steeds verder uit te breiden. En dat is minder simpel dan het lijkt.”

Daar komt volgens Anderson nog bij dat bedrijven als Netflix geen enkele invloed hebben op het materiaal dat ze inkopen, tenzij ze het zelf gaan produceren. “Dat doen ze nu ook. De CEO heeft gezegd: we moeten zorgen dat we een HBO worden voordat HBO Netflix wordt.” Het model dat Hulu hanteert, een prijs per stream, werkt volgens Anderson beter. Net als het downloadmodel van Apple. “Het is ook geen wonder dat Apple geen haast maakt met streaming.”

Van der Ziel van Jet-Stream constateerde gisteren wel dat het internet technisch nog niet rijp is voor grootschalige online video.  “Internet video schaalt niet, boven de 100.000 kijkers staat alles te schudden en te trillen. Consumenten verwachten een premiumdienst, niet een haperend best effort aanbod.”Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment