Shopping 2020: ‘Bouw aan een merk dat transparant is en ontzorgt’

Geen reacties
Tags: , , , , ,
Posted 13 jun 2013 in nieuws

Hoe gaan we winkelen in 2020? Op die vraag wil de branche zelf antwoorden formuleren onder druk van grote veranderingen op het gebied van (online) verkoop van producten en diensten, veranderend consumentengedrag, nieuwe media en digitalisering van producten. Vanochtend ging daarom het programma Shopping 2020 van start.

Vanmiddag komen op Universiteit Nyenrode in Breukelen ruim 250 experts van 18 expertgroepen voor het eerst samen om ideeën uit te wisselen. Veel van de ontwikkelingen zijn volgens de initiatiefnemer Thuiswinkel.org universeel en brancheoverstijgend. Daarom wil men een toekomstvisie creëren op online verkoop van producten en diensten in breed politiek-maatschappelijk perspectief.

Een online viral (‘Vertel het ons en win tot €25.000 om te shoppen’) moet 100.000 consumenten laten participeren in Shopping2020 en negen thema’s moeten resulteren in een visie of actieplan voor Nederland.

De deelnemers uit diverse branches betalen 10.000 tot 25.000 euro, afhankelijk van het programma. Daarnaast is er in september een studiereis gepland naar onder meer Google en retailers in de Verenigde Staten.

De sprekers vanochtend tijdens de kick-off op Nyenrode in Breukelen, onder wie Nick Lenten van Coolblue, Pieter Bootsma van KLM (‘We vinden ons zelf ook heel ‘cool blue’), Nick Jue van ING Nederland en Pim van der Feltz van Google Benelux, hadden de antwoorden ook nog niet paraat. Wel wezen zij stuk voor stuk op de enorme veranderingen in hun branche die vooral door techniek worden gedreven.

Nick Jue ging in op de ontwikkelingen waarmee ING Bank de afgelopen jaren is geconfronteerd met technische veranderingen en hoe die hebben gezorgd voor de aangescherpte strategie van ING. Zestig procent van de verkoop van nieuwe producten gaat al via internet.  “Je moet nu meteen reageren op wensen en vragen van klanten. Vroeger ontwikkelden we Girotel, en als dat klaar was, moest je er als klant maar mee aan de slag. Onze bankiersapp is na feedback van klanten telkens uitgebreid en de nieuwe app voor Windows Phone 8 hebben we al laten testen voordat hij verschijnt.”

KLM werd gedwongen zich volledig te richten op het bedienen van klanten via sociale media en het voortdurend verbeteren van haar online propositie van producten en diensten. “Vroeger waren we aangewezen op reisagenten, tegenwoordig zijn we afhankelijk van Google, maar we willen naar een meer onafhankelijke positie waarbij de klant ons op onze waarden selecteert.” Die klanten hebben meer keuzes, meer controle en er is meer transparantie.

Pim van der Feltz, directeur Google Benelux, wees op het belang van Nederland als voorhoedeland. “Denk aan de export van nieuwe diensten die anderen nog niet hebben.” Hij wees op House of Einstein, de Skype kledingwinkel die mannen in hun kledingkeuze adviseert. “Bouw aan een merk dat transparant is en ontzorgt.”

 Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment