Vine Marketing: gaat social video dan nu eindelijk doorbreken?

Geen reacties
Tags: , , , , , , , , ,
Posted 12 jun 2013 in nieuws

Vine werd slechts 5 maanden geleden geïntroduceerd door Twitter. De app, voor wie het nog niet kent, stelt iedereen in staat om heel simpel video’s van 6 seconden op te nemen met beeld en geluid. De uiteindelijke video’s hebben nog het meest weg van life-action stop-motion video’s. Daarna kan de video gedeeld worden via Twitter en Facebook en kan die ook nog embedded worden op iedere website. En dat maakt ze perfect geschikt voor allerlei marketingdoeleinden.

Vine is sinds kort ook beschikbaar voor het Androïd platform en dat heeft de toch al niet geringe populariteit een flinke boost gegeven. Zozeer zelfs dat Vine video’s nu vaker via Twitter gedeeld worden dan Instagram foto’s. Een belangrijk detail, want het is bekend dat Twitter al een bod had uitgebracht op Instagram toen het verkocht werd aan Facebook! Een soort dubbele winst dus voor Costolo en Dorsey.

instagram-vs-vine-graph

Een Vine video maak je door de app op te starten en met je vinger het scherm aanraken, de app start dan met opnemen. Laat je je vinger los, dan stopt de opname tot je het scherm weer aanraakt. En dat maximaal 6 seconden.

Voorbeelden van Vines door merken
Al direct werden de eerste merken enthousiast, Calvin Klein zag als één van de eerste een manier om hun ondergoed te promoten:

Since the lights are still out… vine.co/v/b1iiiiUz5uq #SB47

— Calvin Klein (@CalvinKlein) February 4, 2013

Maar dat waren slechts de eerste stappen. Vine video’s bieden merken, groot en klein, de kans om hun producten of diensten meer visuele interactie te geven. Dat leerde Calvin Klein ook snel en later kwamen ze met een ‘behind the scènes’ met uitleg:

.@patmcgrathreal on the makeup for Fall 2013 Calvin Klein Collection with @karliekloss: vine.co/v/brbE9grqnZY #NYFW #CKFW

— Calvin Klein (@CalvinKlein) February 14, 2013

Dergelijke video’s bieden meer emotionele toepassingen dan simpele plaatjes. En de ‘low-quality’ stoort niet, maar geeft juist iets intiems. Alsof je als kijker erbij mag zijn. Door creatief met de mogelijkheden om te gaan maakte Mailibu van hun allereerste Vine een cocktailhandleiding:

When good things come together. Introducing our first Vine. #myfirstvine vine.co/v/b52DvxmdKZt

— Malibu Rum (@Malibu_Rum) January 26, 2013

Maar ook simpelweg laten zien wat je product in werking doet kan al heel effectief zijn:

Get patched in. #urbanoutfitters vine.co/v/bHL7LlbOhjU

— Urban Outfitters (@UrbanOutfitters) March 8, 2013

In de filmindustrie zijn de eerste Vine pre-views ook al een feit. Wolverine had de eer om de eerste Vine bioscoop release te zijn:

Watch #TheWolverine exclusive #Vine Teaser RIGHT NOW! vine.co/v/bDExaiMjJ1F

— The Wolverine (@WolverineMovie) March 25, 2013

Het virale effect daarvan is, zeker als je als eerste komt, natuurlijk groot. En wat te denken van de personal branding van een president:

President Obama checks out Vator the Space Elevator at the #WHsciencefair: vine.co/v/bPZtKjjO0qu

— The White House (@whitehouse) April 22, 2013

Vine maakt ook al het eerste breaking nieuws mee tijdens de bomaanslag in Boston:

Video of bomb going off vine.co/v/bFdt5uwg6JZ#BostonMarathon

— indykailaNews (@indykaila) April 15, 2013

En dan mag een huwelijksaanzoek natuurlijk niet ontbreken:

@marshacollier I love you! #WillYouMarryMe<3 #custserv shrd.by/opFrXY

— Curt Buthman (@curtbuthman) May 29, 2013

Waarom nog een moeilijke meertalige handleiding als je op je website een 6 seconden video van elke fase van het samenstellen/ in gebruik nemen van je product kunt plaatsen? Om maar niet te denken aan ‘unboxing parties’, sfeerbeelden, live-opnames, en ga zo maar door.

Websites rond Vine
Als platform heb je tegenwoordig een open-api nodig zodat anderen producten en diensten rond je app kunnen maken. Ook op dat vlak wordt Vine al ruimschoots bediend.

VinePeek is een website die in realtime de allerlaatste Vines toont, gelukkig is porno er (grotendeels) van verbannen. Wil je het in grootbeeld? Dat kan via All Around The Vines.

Natuurlijk wil je ook weten waar die mensen die de Vines maken wonen en daar is een map-tool voor.

Maar je wordt pas echt succesvol op Internet als er katten in meespelen. Dus het duurde niet lang voor Vincats.com in het leven geroepen werd.

Vine biedt kortom een heel scala aan mogelijkheden. Wat ik nog mis: een timeline van je profiel (alhoewel dat wel erg veeleisend voor je browser wordt zoals je in dit artikel gemerkt hebt), filters voor je opnamen zou een logische stap zijn alsmede post-productie in een basisvorm. Maar dan ga je al snel aan het vlugge karakter van de app voorbij.

Benieuwd welke Nederlandse merken al actief met Vine bezig zijn. Links zie ik graag terug in de comments.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment