Heerlijk avondje Apple weer gekomen

Geen reacties
Tags: , , , , , , ,
Posted 10 jun 2013 in nieuws

Applefans hebben lang moeten wachten, want geheel tegen de gewoonte in verscheen in de eerste helft van dit jaar geen enkel nieuw Apple-product. Vanavond Nederlandse tijd worden eindelijk weer nieuwe aankondigingen verwacht. Zeker is dat iOS 7 en de volgende versie van MacOSX aan ontwikkelaars worden getoond.

De kans dat Apple tijdens haar jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie nieuwe hardware gaat lanceren, is niet zo groot. Op zijn best rolt een iets snellere MacBookAir van de band, maar een iPad5 is niet waarschijnlijk. Fabrikant Gumdrop neemt niettemin de gok en lanceert alvast iPad5-hoezen. Maar die zouden best nog wel eens langer dan een half jaar op de plank kunnen blijven liggen.

Niet in de laatste plaats omdat CEO Tim Cook onlangs bij de toelichting op de kwartaalcijfers duidelijk heeft aangegeven dat nieuwe producten vooral in het najaar en in 2014 worden verwacht. Daarnaast zijn er aanhoudende geruchten over uitstel, onder meer van de tweede iPad Mini.

Er wordt wel rekening mee gehouden dat Apple vandaag zijn langverwachte iRadio-muziekdienst voor iOS zal aankondigen, temeer daar kort voor het weekend Sony nog een contract met Apple zou hebben getekend. Daarmee zijn alle grote platenreuzen (Sony, Universal en Warner) aan boord.

Logischerwijs draait het bij de Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) toch vooral om de software. Over MacOS X 10.9 – de systeemsoftware voor MacBooks en iMacs – is tot nu toe opvallend weinig naar buiten gelekt. Volgens de spaarzame berichten zou MacOSX dit keer nog meer elementen ontlenen aan zijn mobiele zusje iOS.  Het multitasksysteem zou aangepast zijn en op een iOS-achtige manier werken – niet duidelijk is hoe – en aan de Finder zouden tabbladen toegevoegd zijn.

Dat klinkt allemaal niet erg revolutionair. Anders dan Microsoft met Windows 8 ziet Apple vooralsnog weinig in universele software voor desktop en tablets. Een volledige fusie tussen MacOS en iOS lijkt dus uitgesloten, al wordt gespeculeerd over de toevoeging van Siri en Maps.

Of het nieuwe MacOS X net als vorige upgrades in de zomer verkrijgbaar is, moet ook nog worden afgewacht. De proefversie van de huidige versie Mountain Lion werd ruim een half jaar voor introductie gelanceerd. Bovendien gaan er geruchten dat OSX-ontwikkelaars tijdelijk zijn overgeheveld naar iOS7, dat blijkbaar voorrang heeft.

De nieuwe systeemsoftware voor iPad en iPhone is de eerste die valt onder verantwoordelijkheid van hardware-ontwerper Jonathan Ive. Die zou hebben afgerekend met de glimrandjes en schaduwen van zijn voorganger en hebben gekozen voor een plat minimalistisch (plat) ontwerp. Een voorproefje is reeds te zien in de agenda-app die Apple heeft uitgebracht voor de WWDC. Zoals gebruikelijk geeft de gevelversiering van het Moscone Center in San Francisco wederom weinig geheimen prijs, behalve het getal 7 en de letter X.

Emerce volgt de keynote van Tim Cook en anderen vanavond via Twitter en uiteraard brengen we het belangrijkste nieuws op de site.

banners-ios7-4

 

 Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment