‘Online video in identiteitscrisis’

Geen reacties
Tags: , , , , , , ,
Posted 24 mei 2013 in nieuws

Hoe moeten adverteerders omgaan met online video? Is het een verlengstuk van televisiecommercials of is het een op zichzelf staande vorm met daarom andere producties en interactiemogelijkheden? De kenners op het IAB-congres Interact in Barcelona zijn er niet uit.

De ‘identiteitscrisis’ over online werd gisteren duidelijk bij een aantal discussies over de status van de online videomarkt.

Van een afstand gezien gaat het goed met dit deelgebied van online advertising. De reclame-uitgaven aan commerciële online video’s namen toe met 51 procent tot 662 miljoen euro in 2012 in 26 Europese landen. Ze maken gemiddeld dertien procent uit van de displayuitgaven. Bovendien vormt video het vehikel waar merkadverteerders op hebben gewacht. Dat is immers een reclamevorm waar ze zich gemakkelijk bij voelen omdat ze dat al decennia gebruiken op televisie.

Toch klonk er weinig haleluja over video advertising op Interact. Orange vindt YouTube te dominant en kocht daarom Dailymotion. Anderen vragen zich hardop af wat video advertising eigenlijk is. Het antwoord kwam niet.

Daniel Knapp van marktonderzoeker IHS: “Het probleem met video is, dat niet duidelijk is wat het is. Is het een alternatief voor televisie en jaagt het daarom om de tv-budgetten? Of is het juist iets anders en moeten er daarom nieuwe videovormen worden bedacht als alternatief voor de tv-spot? Een ander probleem is meer technisch van aard: moeten videocommercials er op alle dragers hetzelfde uitzien? Of segmenteer je naar creatie, tijd en de omgeving?”

De CEO van PubliGroupe Arndt Groth: “Er is onvoldoende inventory. Alle partijen vechten met elkaar over de vraag wat beter is, de pre-roll of een interstitial. Dat is een gevecht over de vraag of het geld links of rechts moet worden besteed. Zinloos. We moeten als markt investeren in nieuwe reclamevormen voor video. Dat is in de afgelopen jaren te weinig gebeurd.”

Foto: the bigo (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment