Evernote komt met eigen hardware

Geen reacties
Tags: , , , ,
Posted 18 apr 2013 in nieuws

Het zal nog een paar jaar duren, maar Evernote zet nu al de voorbereidende stappen over om op termijn eigen hardware op de markt te brengen. Een digitaal geheugen in broek- of rugzak.

Directeur Phil Libin zegt dat in een interview met nieuwsdienst IDG. De geboren Rus zegt ook dat de eerste fysieke producten al op vrij korte termijn op de markt komen. Daarbij is het hardwaredesign echter in handen van derde fabrikanten. Evernote levert in dat proces zijn kennis over techniek en gebruiksscenario’s van zijn opslagdienst.

Het kan nog drie tot vijf jaar duren voordat Evernote zelfontworpen hardware op de markt brengt.

Libins opmerking komt echter niet helemaal als een verrassing. Zijn bedrijf zet al enkele kwartalen concrete, zichtbare stappen om het bereik te vergroten buiten het traditionele domein van web en mobiel.

In 2012 werden over de hele wereld zogeheten hackathons gehouden. Evernote nodigde ontwikkelaars in verscheidene wereldsteden uit om medewerkers van het bedrijf te ontmoeten. Programmeurs kregen daarbij gedurende een periode 24 uur de opdracht om hun idee, of bestaand product, samen met Evernotemensen uit of door te ontwikkelen. Die producten zijn gebaseerd op een publieke API.

Binnenkort vindt de tweede DevCup plaats, een echte wedstrijd waarbij ontwikkelaars geld kunnen verdienen door hun beste product aan een jury voor te leggen. Vorig jaar werd honderdduizend dollar prijzengeld uitgedeeld onder de winnaars.

Nog een stap verder gaat de deze week aangekondigde Accelerator. Maximaal zes teams komen daarbij gedurende vier weken intern bij Evernote. Ze werken op eigen werkplekken zij aan zij met de mensen op wiens platform zij hun producten en diensten bouwen. Ze krijgen training in zaken als crowdfunding, personeel aantrekken, onderhandelen met mobiele operators, pitchen voor investeerders en technisch design.

Al deze stappen maken deel uit van het professionaliseren van niet de dienst Evernote maar het platform daar omheen op basis van de API. Nu gebeurt dat met softwareontwikkelaars, maar de eerste verkenningen en ervaringen met hardwaremakers hebben ook al plaatsgevonden.

Er zijn al verscheidene scanners en printers op de markt die naadloos samenwerken met Evernote. Zelfstandig ondernemers, bijvoorbeeld, scannen hun bonnetjes, facturen en gekrabbelde ideeën in om en zien die automatisch naar de juiste map geupload naar hun ‘externe geheugen in de cloud’. Afgelopen zomer werd er met Moleskine een papieren aantekenboekje uitgebracht dat ‘voelt’ welke notities iemand maand. Ook die worden automatisch in de cloud geparkeerd en doorzoekbaar gemaakt via het web of per telefoon en tablet. Voor Libin zijn dit de eerste stappen die er uiteindelijk toe moeten leiden dat zijn bedrijf eigen hardware kan design en laten fabriceren.

Foto: Heisenberg Media (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment