Microsoft vermomt mobiel falen als Europese kartelklacht tegen Android

Geen reacties
Tags: , , , , , , , , , ,
Posted 10 apr 2013 in nieuws

Het koppel Microsoft en Nokia en een groep Amerikaanse reisadverteerders dient een kartelklacht tegen Google in Europa in. Dat zou zijn macht op de mobiele markt misbruiken met het mobiele besturingsysteem Android en de zoekmachine.

De formele klacht bij de Europese Commissie klinkt: ‘het toepassen van een concurrentievervalsende mobiele strategie’ (PDF). Dat klinkt als een echo uit Microsofts eigen verleden maar lijkt op belangrijke onderdelen fundament te ontberen.

Microsoft en Nokia behoren tot de groep klagers, verenigd in Fair Search Europe, samen met Oracle en reisadverteerders als Expedia en Priceline. De andere klagende adverteerders komen ook overwegend uit de reisindustrie. Onder de Europese ondertekenaars van de formele brief behoren Vente Privée, Ebookers, Booking.com, Carlson Wagonlit, LastMinute.com en de Franse spoorwegen SNCF. Het enige ‘buitenbeentje’ is het Poolse Allegro, het veilingbedrijf van Arjan Bakker waar eBay het in het oosten van Europa niet van kan winnen.

Het ironische aan deze zaak is, dat het een kopie lijkt van de Europese monopoliezaak tegen Microsoft. Toen beklaagden een aantal IT-bedrijven zich over het feit dat Microsoft zijn Media Player en Internet Explorer voorinstalleerde op iedere verkocht computer. Dat stelde de concurrentie op achterstand. De Europese Commissie legde daarvoor in 2008 een geldboete op en de plicht de voorgeïnstalleerde software niet meer standaard uit te leveren.

De huidige monopolieklacht van Microsoft en Nokia richt zich op exact hetzelfde gegeven. Android, zo klinkt het, heeft een marktaandeel op nieuw uitgeleverde telefoons van zeventig procent. Daarbij worden standaard Google Maps, Play en YouTube mee uitgeleverd. Bovendien zou Android onder de kostprijs aan telefoonmakers worden geleverd.

Wat de klagers vergeten te melden is, dat Microsoft royalties verdient aan iedere HTC-Android die over de toonbank gaat. Daar komt bij dat Android, anders dan Windows, geen besloten en afschermd besturingssysteem is. Iedere telefoonmaker kan de broncode voor niets downloaden, naar eigen smaak en wens aanpassen en in massaproductie nemen op zijn eigen telefoon. Daarvoor is geen toestemming van de Google of Open Handset Alliance vereist, het geheel van partijen dat zich toewijdt aan Android.

De klacht meldt bovendien dat Android op zeventig procent van de nieuw verkochte toestellen staat. Fair Search Europe geeft geen distributiecijfers over Android in Europa. Aangenomen mag worden dat Android marktleider is onder besturingssystemen, maar qua gebruik is dat iOS. Analyst Horace Dediu rekende in november 2012 voor dat iOS-toestellen zo’n drie keer meer verkeer genereren dan Androidapparaten. En dat gat wordt alleen maar groter.

Op de markt voor Mobile Search, waar de onmin van de reisadverteerders zich op richt, is Google veruit de dominantste speler. Het is niet duidelijk in hoeverre deze klagers Google nu beschuldigen van concurrentievervalsing. Vermoedelijk vinden ze dat ze door afwezigheid van grote Searchconcurrenten te veel reclamegeld betalen. Daarvoor geven ze echter geen expliciete argumenten. Wel staat vast dat Microsofts intentie om via Nokia een grote mobiele speler te worden op internationale schaal (nog?) niet aanslaat.

Foto: Uncalno (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment