Facebook Home: vrienden, geen apps

Geen reacties
Tags: , , , , , , ,
Posted 04 apr 2013 in nieuws

Facebook heeft een nieuwe serie apps voor Android telefoons ontwikkeld die het klassieke openingsscherm vervangt. ‘Mobiele telefoons moeten gaan over vrienden, niet over apps.’

Zojuist eindigde Facebooks presentatie van Facebook Home, een mobiele app voor Android. De app laat het mobiele besturingssysteem intact maar modificeert enkele kernonderdelen. In dit geval zorgt dat ervoor dat belangrijke onderdelen van Facebook dieper in Android vervlochten zitten.

Wie het beeldscherm van zijn telefoon uit de slaapstand haalt, krijgt vanaf 12 april als de app uit is, geen saai klokje of weerwolkje meer te zien. Hij ziet foto’s en verhalen die vrienden zojuist via de profielensite hebben gedeeld. Met een vingerveeg wordt ingezoomd op dat bericht of wordt het volgende bericht aangeroepen.

Een tweede belangrijk nieuw onderdeel zijn de Chat Heads. Wie een nieuw bericht op zijn telefoon krijgt, ziet geen icoontje met een getalletje meer maar een icoon met het gezicht van degeen die contact zoekt. Het chatvenster is intuïtief vormgegeven en het volgt de gebruiker wanneer hij van de ene naar de andere app wisselt. Zo is de chat nooit kwijt en altijd bij de hand.

“Dit ziet er heel mooi uit op tablets.” Mark Zuckerberg: “Dit is de beste uitvoering van Facebook die je je kunt voorstellen.”

De derde nieuwigheid is het aparte scherm waarmee de gebruiker toegang krijgt tot zijn meestgebruikte Android-apps. Dat ontbreekt nog aan Android. Verder is het eenvoudiger om berichten, foto’s en video’s te delen vanuit Facebook Home.

Facebook Home is vanaf volgende week te installeren op vijf telefoons: twee van HTC en drie van Samsung (zie afbeelding boven). Met iedere maandelijkse update zullen er meer apparaten worden ondersteund.

HTC ontwikkelde in Amerika voor het (LTE-)netwerk van AT&T een speciale telefoon waarop Home standaard staat geïnstalleerd en geactiveerd voor wie het toestel nieuw in de winkel koopt. De HTC First verschijnt in vier kleuren.

Het ziet ernaar uit, dat AT&T niet de enige operator is die de First via zijn winkels gaat verspreiden. Tijdens de presentatie van Facebook vielen ook de namen van France Telecom (Orange) en EE (T-Mobile en Orange in Engeland). Geen van die operators is actief in Nederland. Ook worden vier andere toestelmakers bij name genoemd, al is niet bekend welke rol zij exact spelen in deze context.

De demonstratie video van Facebook Home kwam net online:Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment