7000 websites protesteren tegen piratenwet

Geen reacties
Tags: , , , ,
Posted 18 jan 2012 in nieuws

Minstens zevenduizend websites nemen vandaag deel aan een massaal protest tegen de omstreden Amerikaanse SOPA-wetgeving. De behandeling van het wetsvoorstel is intussen een maand vertraagd.

Wikipedia, Mozilla, Reddit en WordPress zijn enkele van de websites die vandaag hun stem laten horen tegen tegen de omstreden piratenwet, zij het ieder op hun eigen manier. Sommige sites, zoals Wikipedia, gaan geheel op zwart. Andere zoals Google verwijzen naar een verklaring. Diverse gamesites – Minecraft.net, Riot Games, Epic Games, 38 Studios en Red 5 Studios – zijn vandaag niet bereikbaar. Ook Microsoft is nu tegenstander van het wetsvoorstel.

In Manhattan zullen 20.000 leden van de New York Tech Meetup door de straten trekken. De protesten gaan door ondanks het feit dat de behandeling van de wet (die aanvankelijk vandaag op de agenda stond) minstens een maand is uitgesteld. Vermoedelijk zal het wetsvoorstel pas weer op tafel komen als er een echte consensus is bereikt.

De voorstanders van de wet zijn allerminst gelukkig met de protesten. Een vertegenwoordiger van de Recording Industry Association of America, de brancheorganisatie van de platenindustrie, sprak gisteren over een ‘stunt’ en ‘misinformatie’. Bestuursvoorzitter Chris Dodd van de Motion Picture Association of America noemde de blackout een ‘gevaarlijke gimmick’.

Inmiddels heeft ook het Witte Huis zich uitgesproken tegen SOPA. President Obama heeft officieel verklaard dat hij niet zijn handtekening gaat zetten onder de huidige wet.

Het wetsvoorstel met de naam SOPA (Stop Online Piracy Act) werd eind oktober ingediend. Het grootste bezwaar van tegenstanders is dat auteursrechthouders vergaande bevoegdheden krijgen om websites aan te pakken. Afgelopen vrijdag werd het voorstel om auteursrechthouders het recht te geven om via DNS-blokkades complete domeinen af te sluiten al ingetrokken.

De SOPA-wet lijkt mede tot stand te zijn gekomen door een uitgebreide lobby. De belangrijkste voorstanders van de wet huurden afgelopen jaar voor 92 miljoen dollar zeker 596 lobbyisten in, zo blijkt uit gegevens van het Center for Responsive Politics, hoewel die niet allemaal werden ingezet voor SOPA.


Add Your Comment