Publieke Omroep onderzoekt betaalvariant Uitzending Gemist

Geen reacties
Tags: , , , , , ,
Posted 24 okt 2011 in nieuws

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) bekijkt de mogelijkheden voor een model waarbij de kijker moet betalen voor programma’s op Uitzending Gemist. Actualiteitenprogramma’s en informatieve content zal gratis blijven, maar voor films en series moet de kijker geld op tafel leggen als hij deze terug wil kijken.

Met het oog op de komende bezuinigingen, de komende vier jaar moet er 127 miljoen euro bespaard worden, hoopt de NPO nieuwe inkomstenbronnen aan te boren of besparingen te vinden. Een betaalvariant van Uitzending Gemist is een manier om extra geld binnen te harken. RTL en SBS kennen voor hun video on demand-platformen al langer een model waarbij voor sommige content een klein bedrag betaald moet worden.

“De LPO zal in de toekomst wellicht een gebruiksvergoeding moeten gaan vragen voor het dekken van rechten in het digitale domein”, zo staat te lezen in de meerjarenbegroting (PDF) van de Publieke Omroep. Via een overkoepelende afdeling moeten de auteursrechten voor verschillende online platformen geregeld worden.

Een van de doelstellingen van 2012 is het opzetten van een experiment waarbij live kan worden teruggekeken binnen Uitzending Gemist. Of hier ook voor betaald moet worden is niet duidelijk.

Naast bovengenoemd betaalmodel, zal er wellicht geld bespaard worden door het terugdringen van het aantal digitale themazenders. Waar er nu twaalf zijn, verdwijnen er vier: Consumenten 24, Geschiedenis 24, Spirit 24 en Sterren 24. De twee laatstgenoemde zenders blijven nog wel online beschikbaar.

Ook wordt er flink gesnoeid in het aantal sites van de NPO. De meer dan duizend sites moeten terug gebracht worden naar 600.

Zoals eerder bekend werd, brengt de NPO zijn internetactiviteiten onder bij de directies audio en video. Internet vormt vanaf volgend jaar geen apart platform meer. Dat betekent dat het internetbudget (in 2011 nog 28.248.000 euro) wordt overgeheveld naar de twee eerder genoemde directies. Van het totalw basisbedrag voor internet in 2012, 22,9 miljoen euro, gaat er 16,2 miljoen naar de directie video en 5,5 miljoen euro naar de directie audio.


Add Your Comment