Compensatie voor gedupeerde Sanoma webloggers

Geen reacties
Tags: , , , , , ,
Posted 06 okt 2011 in nieuws

Uitgeverij Sanoma overweegt compensatie voor de uit de hand gelopen migratie van bijna 400.000 weblogs naar een nieuwe omgeving. Nog altijd zijn veel weblogs niet online, en veel bloggers hebben de wijk naar eigen domeinen genomen.

Het blogplatform Weblog van Sanoma moest de software van Typepad deze zomer noodgedwongen inruilen voor WordPress. Typepad had vorig jaar al het contract met Sanoma opgezegd, maar de overstap is vervroegd inzet. Het gevolg was dat duizenden blogs offline gingen, en gebruikers hun gegevens niet konden exporteren.

Aanvankelijk zouden alle oude blogs gewoon online blijven. Sanoma zou de gemigreerde blogs alvast onzichtbaar online zetten. Formeel liep het contract met Sanoma Digitaal nog tot 12 juni 2011, maar de uitgever had uitstel gevraagd omdat men vreesde dat de migratie langer zou gaan duren. Waarom Typepad eerder dan afgesproken is afgehaakt, is nog altijd niet duidelijk. Wel heeft het Amerikaanse bedrijf Sanoma een complete back-up gestuurd voordat de stekker eruit werd getrokken.

Die backup bleek echter niet in orde. Vijf procent van de gegevens was beschadigd, waardoor automatische migratie niet mogelijk was. De weblogdienst moest handmatig de corrupte delen opsporen en alle blogs naar WordPress overzetten. ‘De dagen blijven doortikken en nog zijn wij niet klaar met deze migratie,’ zo verontschuldigde Sanoma’s Weblog deze week in een zoveelste update.

Veel blogs zijn nu anderhalve maand offline. Van de gemigreerde blogs is bijna niets meer herkenbaar omdat de oude layout niet is overgenomen. Ook werken links niet meer en missen er foto’s. Veel vaste bloggers hebben inmiddels de wijk naar eigen domeinen genomen.

Weblog kan niet zeggen hoe lang gaat het nog gaat duren voordat gebruikers weer probleemloos kunnen bloggen. ‘De zaken die wij tegenkomen en moeten oplossen zijn zeer verschillend en niet gemakkelijk. Het doorvoeren van wijzigingen kost daarbij vanwege het grote aantal weblogs tijd. We hebben eerder strakke verwachtingen afgegeven en geen enkele daarvan gehaald. ‘

Sanoma wil zijn gebruikers in elk geval compenseren. Wat die compensatie precies gaat inhouden is nog niet duidelijk. De uitgever wil ook suggesties van gebruikers in overweging nemen.

De vraag is of Weblog de klap nog te boven zal komen. Het platform stond juist op het punt om VK Bloggers van de Volkskrant onderdak te verschaffen nadat die krant zijn gratis weblog wilde opheffen, maar Weblog heeft het voorlopig te druk met de bestaande migratie.

Web-log.nl was met een mengeling van betaalde en gesponsorde weblogs toch al geen grote omzetmaker voor Sanoma. Bovendien viel de overstap naar TypePad al verkeerd bij veel gebruikers. De backoffice was volgens sommigen ‘onhandelbaar voor een leek’.


Add Your Comment